Kancelarija ministra za imigracije Australije saopštila je danas da je pravni tim prvog tenisera sveta Novaka Đokovića podneo dodatna dokumenta u vezi sa mogućim novim ukidanjem vize, kao i da će to sigurno uticati na produženje vremenskog roka za donošenje odluke.

„Naravno ovo će uticati na rok za donošenje odluke“, naveli su iz kancelarije ministra Aleksa Hoka.

Đoković je nakon što mu je ukinuta viza prilikom dolaska u Australiju prošle nedelje, bio smešten u prihvatni centar za migrante, sve do presude Federalnog suda u ponedeljak, koji je poništio tu odluku australijske vlade.

Tamošnji ministar ima pravo da ponovo ukine vizu Đokoviću, a odluku bi mogao da donese u narednim danima.

Đoković je u Australiju doputovao sa medicinskim izuzećem od vakcinacije protiv korona virusa, a nakon što su to potvrdile dve tamošnje komisije.

On je izuzeće dobio jer je u poslednjih šest meseci bio zaražen korona virusom (16. decembar).

Za medicinsko izuzeće se prijavilo 26 tenisera, a iz tamošnjeg Teniskog saveza saopštili su da je svega nekoliko njih dobilo izuzeće.

Naknadne istrage dovele su do toga da je dvoje tenisera deportovano iz Australije.

U međuvremenu u Australiji se beleži porast slučajeva korona virusa, a tamošnja država Viktorija, u kojoj se održava predstojeći Australijan open, juče je zabeležila 40.127 novih slučajeva, uz 21 smrtni ishod.

Australijski advokat Greg Barns, koji ima iskustva u slučajevima sa izdavanjem viza, rekao je za Asošijeted pres da ministar Hok ima „ličnu moć“ da ukine vizu bez pismenog obaveštenja ili razumnog roka za Đokovićevu žalbu.

Ako se Đokoviću ponovo ukine viza, njegovi advokati bi mogli da podnesu zahtev za zabranu, koji bi sprečio njegovu deportaciju.

Ukoliko bi Vlada Australije izdala obaveštenje o nameri, Đoković bi mogao da ima do devet dana da odgovori, u zavisnosti kada dobije obaveštenje.

„To bi mogao da bude način da se Đokoviću pruži šansa da igra na turniru, a zatim da se deportuje na kraju“, rekao je Barns.

Advokat iz Sidneja zadužen za imigraciju Sajmon Džins rekao je da u zakonu postoji mnogo „začkoljica“ i da će odeljenje za imigraciju odvojiti vreme za donošenje odluke.

„To nije lak zadatak jer ako mu ukinu vizu, a onda Đoković pobedi (žalba) i on propusti priliku da se takmiči, mogao bi da podnese tužbu za novčanu nadoknadu i za plaćanje svih pravnih troškova“, rekao je Džins.

Australijan open počinje 17. januara.

Još vesti iz ovog grada

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *