Дугих осам година навијачи Партизана чекају да своје миљенике гледају против најбољих европских кошаркашких клубова, а коначно су дочекали одлуку Евролиге да врати црно-беле на место које им по традицији, али и квалитету у последњих неколико сезона припада.

Под вођством Жељка Обрадовића, најтрофејнијег европског тренера, црно-бели ће наредне сезоне наступати у Евролиги, што је велика ствар за клуб, али уједно и за српску кошарку.

Србија ће имати два представника у елити, пошто је претходно право да игра у друштву најбољих стекла и Црвена звезда, као шампион регионалне АБА лиге.

Црно-бели су кроз историју чак четири пута играли Завршне турнире елитног такмичења, а највећи успех остварен је 1992. године, када је Жељко Обрадовић водио младу екипу Партизана до крова Европе.

Сезона без трофеја награђена учешћем у Евролиги

Занимљиво, Партизан ове сезоне није освојио ниједан трофеј, али се знато ојачао – организационо, финансијски, играчки, док је највеће појачање управо Жељко Обрадовић.

Црно-бели су у финалу плеј-офа АБА лиге поражени од Црвене звезде после пет занимљивих и бурних утакмица, док су у Еврокупу потпуно подбацили – елиминисани су у осмини финала иако су важили за једног од фаворита за освајање такмичења.

Ипак, неколико је разлога због којих је управо Партизан, уз шпанску Валенсију, добио специјалну позивницу за Евролигу.

Црно-бели су у последњих неколико година стабилизовали финансије, захваљујући спонзорима, али и донацијама од стране државе.

Партизан има вишегодишњи уговор са Штарк ареном, где ће бити домаћин утакмица у елити, што подразумева пуну дворану и паклену атмосферу, која недостаје најбољем европском такмичењу.

На месту спортског директора је Зоран Савић, који је после веома успешне играчке каријере пословну градио у Фортитуду и Барселони, а име једног таквог великана много значи када су преговори са играчима и менаџерима у питању.

Долазимо и до вероватно најважније ставке – тренер Партизана је Желимир Обрадовић. Девет титула шампиона Европе довољна су референца када се говори о најбољем европском тренеру, који је решио да се после 30 година врати међу црно-беле.

У сезони за нама трофеји у витринама црно-белих су изостали, али је направљена одлична основа да Партизан већ наредне сезоне направи велики искорак. А сâм пласман у Евролигу то свакако јесте.

Навијачи црно-белих већ маштају – како ће изгледати тим

Партизан је већ ове сезоне направио респектабилан тим, који је водио изједначене борбе са Црвеном звездом у АБА лиги, док је мало искуства недостајало да црно-бели дођу до саме завршнице Еврокупа.

Обрадовић је направио комбинацију младости и искуства – талентоване клинце предводили су прекаљени евролигашки играчи Ледеј и Пантер.

У тиму ће вероватно остати младе снаге – Трифуновић, Копривица, Смаилагић, Вукчевић, Глас и Мадар, али њихова будућност зависиће од процене стручног штаба ко може да изнесе напоре које изискује паралелно играње Евролиге и регионалног такмичења.

Ледеј и Пантер имају вишeгодишње уговоре, али и излазну клаузулу да могу напустити црно-беле овог лета, уз добру понуду којом би био задовољан и београдски клуб.

Оно што је јасно, тим ће доживети велике промене овог лета, а у зависности од финансијских могућности и прилика на тржишту, Жоц ће покушати да оформи најјачи могући састав.

Екипу ће готово сигурно напустити играчи којима је истекао уговор, попут Даласа Мура, Немање Дангубића, Радета Загорца и Матијаса Лесора, док је остатак под важећим уговорима, што не значи да им је место у екипи загарантовано.

Навијачи црно-белих већ маштају о потенцијалним појачањима за следећу сезону, а на форумима се провлаче имена Ловерња, Вестермана, Веселог, па чак и некадашњих капитена Владимира Лучића и Драгана Милосављевића.

Ипак, до почетка нове сезоне има још много времена, а овог лета на програму је и Европско првенство, па је велико питања када ће клуб и тренер Обрадовић успети да комплетирају састав.

Сви предуслови постоје да Партизан и наредне сезоне окупи респектабилан тим, који ће на прави начин репрезентовати српску клупску кошарку у најјачем европском такмичењу.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.