Poruka Zvezdinih navijača, u poluvremenu kup utakmice sa Partizanom, adresirana ka selektoru Srbije Draganu Stojkoviću Piksiju, usijala je ionako uzavrelo tlo na fudbalskim stazama i širem prostoru od teritorije omeđene Kelebijom na severu i Šarom na jugu.

Zvezdin sever poručio je poslednjem iskonskom idolu i ljubimcu navijačkih generacija crveno-belih: „Nikad nije bila tvoja, ti nikad nisi bio naš, decenijskog potopa posle tebe, seća se svaki zvezdaš!“ I sve s japanskim pozdravom „sajonara“ namenjenom poslednjoj klupskoj zvezdi, bivšem predsedniku i aktuelnom selektoru. Iznad je stajala šoljica kafe pod oznakom „zabranjeno“.

Sve uz čujnu tišinu Zvezdinog zapada i nevericu podjednako navijački zagriženih svedoka finalne utakmice Kupa Srbije, sa Partizanom…

Poslednje veliko ime fudbalske Jugoslavije, možda i najveći idol u predratnim fudbalskim danima, danas je „persona non grata“ i to na istom mestu gde je proglašem božanstvom. Doduše, od generacije, koja Piksija slabo pamti kao igračkog idola i poslednju Zvezdinu zvezdu.

Ironija sudbine, još jedna puka igra sa vrha, ili…?

Jabuka razdora između legende i navijača „zasađena“ između 6. juna 2005. i 20. novembra 2007, u predsedničkom mandatu Dragana Stojkovića Piksija na Marakani, okopavana je i prihranjivana više puta, uglavnom u narativima o stanju klupskog duga. Opšte mesto sukoba svih Zvezdinih garnitura, priča o dugovanjima Crvene zvezde i danas je aktuelna, iako obitava u sferi tabua.

Ambiciozan dolazak Piksija u Zvezdine klupske kancelarije, početkom juna 2005. najavio je i novu eru na Marakani. Dotadašnji predsednik, Dragan Džajić, u ostavci od prvog oktobra 2004, nije se ni pojavio na skupštinskom zasedanju. Kurtoazno sročen telegram jasno je odslikao hladne odnose između bivšeg i tada dolazećeg prvog čoveka Crvene zvezde. Između Džajića i Stojkovića, kasnije, jaz je bivao sve veći, najčešće tezama o Zvezdinom tekućem računu.

„Kada sam čuo da Džajić u medijima govori da je ostavio Zvezdu sa dva miliona evra u plusu, šokirao sam se. Tvrdim da je to laž! To je bruka i sramota – sramota i za medije koji to pišu i za ljude koji u to veruju! Kamen oko vrata bio je kredit od Meridijan banke od 7.050.000 evra koji je Džajić uzeo mesec i po dana pre mog dolaska u klub, u maju 2006. Kamatna stopa iznosila je 17 odsto, što je potpuno van pameti. Postojao je i jedan kratkoročni kredit  od milion evra kod Komercijalne banke i priča sa kamatom na taj kredit je ista”, pričao je kasnije Dragan Stojković u jednom od retkih intervjua na “zadatu” temu.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Po odlasku Piksija sa stadiona „Rajko Mitić”, u situaciji kad je Zvezdina sudbina visila o koncu, oglasio se i Dragan Džajić.

„Istina je samo jedna i od papira i činjenica se ne može pobeći. Odgovornost prihvatam za sve što se dešavalo do 1. oktobra 2004, a kada sam se povukao iza sebe sam ostavio igrače koji su vredeli najmanje 40 miliona evra. Sada je valjda svima sve jasno, a ono što su mi stavljali na teret su potpune izmišljotine”, objasnio je Džajić posle informacije prezentovane na konferenciji za medije da je Zvezdin dug u 2005. porastao sa 1,22 na 9,22 miliona evra.

Aprila 2009, UO na čelu sa predsednikom Dobrivojem Tanasijevićem saopštio je da dug, zaključno sa 31. martom, iznosi 22,3 miliona evra. U to vreme, klub se nalazio pred mnogobrojnim sudovima, zbog tužbi bivših fudbalera. Piksi je ranije svedočio o javašluku u poslovanju, činjenici da su sa mnogim menadžerima definisana vlasništva u rasponu 50:50.

“Priznajem da sam se dosta umorio. Jedno je igrati i biti kapiten tima, a nešto sasvim drugo biti vodeći čovek velikog kluba kao što je Zvezda, jer se na tom mestu pored sportskih rezultata vodi računa i o mnogim drugim stvarima. Nisam primereno reagovao u nekim situacijama, pošto nisam navikao na poraze i smicalice, u moje vreme one nisu bila normalna pojava. Lično, postigao sam ono što sam priželjkivao, a to je da imamo veliku evropsku Crvenu zvezdu. Praktično sam se iscrpeo i došao do zida znajući da sam ispunio ono što je Skupština kluba od mene zahtevala. Uveren sam da je momenat mog odlaska idealan, još letos sam pomišljao da podnesem ostavku, ali sam čekao pravi trenutak za to, kao i podršku moje porodice. Ovo je moja odluka i neka bude jasno da tu nema nikakvih tajni i intriga. Posebno naglašavam da moj odlazak nema veze sa navodnom svađom sa predsednikom FSS Zvezdanom Terzićem, jer smo nas dvojica dugogodišnji prijatelji”, obrazložio je konačnu odluku Dragana Stojković.

Starsport

U proleće 2009, generalni sekretar Saša Kozić, ustvrdio je da je tokom 2006. i 2007. potrošeno 50 miliona evra. Spirala međusobnih optužbi trajala je godinama. Zvezdin dug rapidno je rastao, ali danas samo Piksi na sever nije dobrodošao.

Paradoksalno, dok se u četvrtak veče razvijala poruka selektoru, šampanjac su točili i u ložama pevali ljudi, koji su Zvezdi naneli mnogo više zla i totalno opustošili kasu i ostale klupske resurse… Na crvenom tepihu i u crveno-belim dresovima slavili su još jedan klupski trofej. Ne pitajući ni koliko je danas Zvezdin dug…

Zvezda je za dve i po godine Stojkovićevog mandata osvojila dve duple krune, promenila trojicu trenera, igrala u grupnoj fazi Lige UEFA, stigla nadomak “evropskog proleća”… Sportski, posao bez greške, dostojan Zvezdinog imena i statusa.

Poseban segment priče definisan je i na trasnferima u vreme Stojkovićevog mandata. I u to vreme, ranije i kasnije, bilo je promašaja, „mački u džaku“, priča o kulama i gradovima, superpojačanjima sa svih strana. Nije to bio ekskluzivitet Piksijeve uprave. Naprotiv… I površna analiza definiše skupove promašaja mnogobrojnih vlastodržačkih garnitura u Ljutice Bogdana 1 a.

Ostale ocene i priča o Piksiju – 15 godina kasnije – ne bi smele da ostanu u razmeru poslednje poruke sa Zvezdinog severa. Ne sme da ostane zaboravljeno – 219 utakmica, 54 gola, dve šampionske titule, peta Zvezdina zvezda. Sve to ide uz crveno-bele dane Dragana Stojkovića Piksija

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.