Magnus Karlsen odbio je da igra protiv Jana Nepomnjaščija za titulu najboljeg šahiste sveta.

Ruski šahista Jan Nepomnjašči rekao je da je veoma razočaran odlukum aktuelnog šampiona sveta Norvežanina Magnusa Karlsena da odbije da igra protiv njega za titulu svetskog šampiona.

Možda će vas zanimati

Karlsen je u sredu objavio da ne želi da igra protiv Nepomnjaščija koji je početkom meseca pobedio na turniru u Madridu i tako izborio pravo da izazove šampiona 2023. godine.

„Lično, ovo smatram veoma razočaravajućim i tužnim. Možda se on osetio taocem cele situacije koja nas okružuje“, rekao je Nepomnjaščij.

Karlsen je šampion sveta postao 2013. godine i od tada je u četiri navrata odbranio titulu. Poslednji put upravo protiv Nepomnjaščija 2021. godine.

Karlsen je kao razlog što neće braniti titulu naveo samo da to ne želi. Ostao je Norvežanin pri najavi da neće braniti titulu ako u Madridu ne pobedi najbolji junior sveta Ali Reza Firuzdža.

Prvi čovek Međunarodne šahovske federacije (FIDA) Arkadi Dvorkovič rekao je da se Karlsen nije zvanično povukao, ali da će njegov stav biti uvažen.

„Magnus Karlsen zaslužuje poštovanje od strane FIDE i čitave šahovske zajednice, kakvu god odluku doneo. Mnogi veliki šampioni u drugim sportovima su doživeli slične momente, jer je teško pronaći konstantnu motivaciju da se takmičite na najvećem mogućem nivou, da nagrada za pobedu nikada ne bude toliko velika kao što je to bila prvog dana. Verujemo da je zaslužio odmor“, poručio je Dvorkovič u saopštenju.

Napomnijašči će tako za zvanje šampiona sveta igrati sa drugoplasiranim sa Turnira kandidata Kinezom Dingom Lirenom, a svet će dobiti novog šahovskog vladara.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.