Tri osobe uhapšene su u Čajniču zbog sumnje da su izvršili krivično delo prevara i pranje novca.

U saopštenju MUP-a Republike Srpske navodi se da su uhapšeni B.S. i M.R. iz Čajniča i M.K. iz Foče, trenutno nastanjen u Čajniču.

Oni su nakon kriminalističke obrade pušteni na slobodu i protiv njih biće pokrenut postupak.

Tokom realizacije akcije utvrđeno je da su navedena krivična dela u vezi sa lažnim dojavama o nameštenim sportskim mečevima, dodaje se u saopštenju.

Na osnovu naredbe Osnovnog suda Foča izvršen je pretres kuća i prostorija koje koriste osumnjičena lica i tom prilikom su pronađeni i oduzeti: računar, tablet, više mobilnih telefona, SIM kartica, nosača SIM kartica, uplatnica, isplatnica i evidencija koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim delima, kao i automobil ‘Audi A6’, četvorocikl, oko 8.000 KM, poluautomatska puška takozvana ‘papovka’, osam ručnih bombi, oko 800 komada bojeve municije raznog kalibra i tri štapina„, ističe se u saopštenju. 

Možda će vas zanimati

Ova lica uhapšena su u nastavku policijske akcije kodnog naziva „Vektor 1“, koju su realizovali policijski službenici Odeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske po naređenju Osnovnog suda Foča, a uz kordinaciju Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju.

Iz MUP-a Srpske apeluju na građane da ne veruju licima koja se reklamiraju na društvenim mrežama i internetu tvrdeći da imaju informacije o nameštenim rezultatima sportskih mečeva, jer je reč o prevari.

„Izvršioci ovih krivičnih dela na društvenim mrežama kreiraju profile na kojima postavljaju fotografije o navodnim visokim novčanim iznosima dobijenim putem klađenja obmanjujući tako ljude“, navodi se u saopštenju iz MUP-a Srpske.

Prema nezvaničnim saznanjima Srne, ova lica pravila su naloge na društvenim mrežama „Facebook“ i „Instagram“, putem kojih su se reklamirali da poseduju informacije o nameštenim sportskim takmičenjima.

Nakon što bi stupili u kontakt, obmanjivali bi ljude da imaju informacije o nameštenim sportskim mečevima, a nakon toga bi oštećeni uplaćivali novac za klađenje na ime fizičkih lica u BiH.

Nakon izvršene uplate, izvršioci ovih krivičnih dela i dalje bi obmanjivali žrtve da su navodno dobile novac na sportskom klađenju praveći lažne dobitne tikete sportskih kladionica, te da je potrebno da uplate još novca za navodni transfer novca, osiguranje novca i slično.

U određenom momentu žrtve shvataju da su prevarene i odbijaju dalje uplate, a u toj fazi, izvršioci, koji su u prethodnoj komunikaciji prikupili informacije o žrtvi, počinju da prete i iznuđuju još novca.

Sumnja se da su na ovaj način uzeli od oštećenih najmanje 100.000 KM (oko šest miliona dinara).

(Mondo/Srna)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU

Pročitajte i ovo

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *