Stručnjaci upozoravaju da sve više ljudi, a posebno mladih, upada u zavisnosti od klađenja i kockanja. Zbog toga će kragujevački Dom zdravlja uskoro otvoriti Savetovalište za prevenciju i odvikavanje od kladioničarske zavisnosti. Cilj je da se na ovaj način pomogne pre svega tinejdžerima da se oslobode tog poroka.

Kockanje i klađenje mogu da stvore opasnu zavisnost sa nesagledivim posledicama. Stručnjaci kažu da naizgled bezazlena zabava zna da brzo preraste u strašan problem, koji mnogi ne primećuju. 

Taj vid zavisnosti je potcenjen. Kada govorimo o zavisnosti, mi mislimo na opijate, alkoholizam, cigarete, a retko to svrstava kocku u to”, izjavio je psiholog Doma zdravlja Kragujevac, Andreja Bošković. 

Sve počinje zbog želje da se na brz i lak način dođe do velikih para i tako se upada u začarni krug klađenja i kocke. U pokušaju da se vade, zavisnici kreću putem kom se ne nazire srećan kraj. 

Najčešće porodice ostaju bez novca. Sami dužnici počinju da se obraćaju drugim izvorima prihoda kroz kiminal ili uzimanje novca od zelenaša”, kaže specijalni pedagogo Boris Herman.  

Zbog toga Dom zdravlja Kragujevac planira da uskoro otvori Savetovalište za prevenciju i odvikavanje od kladioničarske zavisnosti, pre svega kod mladih. 

Praksa je pokazala da je grupna terapija najbolji mogući tretman. Kad ti ljudi međusobno razmene iskustva uz usmeravanje od sttrane psihologa to zapravo ima najbolji efekat”, rekao je psiholog Doma zdravlja Kragujevac, Andreja Bošković. 

Podsetimo da u kragujevačkom Domu zdravlja već rade na odvikavanju adolescenata od internet zavisnosti, a tu su i brojna druga savetovališta koja funkcionišu u okviru ove zdravsteve ustanove.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *