Pripremaju se izmjene Zakona o igrama na sreću, ali nema inicijative da se zabrani rad kladionica, kao što se nedavno desilo u susjednoj Albaniji.

Prihodi od koncesija iznose osam miliona eura, dok poreski nisu precizni jer vlasnici kladionica obično imaju i drugi biznis. Najčešći ulozi crnogorskih kladioničara mali su, euro ili dva, ali tu je, prema ocjeni stručnjaka, opasnost da klađenje pređe u zavisnost.

Kompanija s Malte 1995. otvorila je prve kladionice u Njemačkoj i Austriji, a onda se biznis širio pa danas najviše uplatnih mjesta ima u Evropi, u Bosni i Hercegovini čak 3200, a Albanija je zvanično početkom ove godine zatvorila 4300 kladionica.

“Za sada nije bilo inicijativa za zabranu rada u Crnoj Gori, međutim novi zakon je u pripremi i trebalo bi da otkloni sve nedostatke. Stoga nemamo konačan odgovor na ovo pitanje”, saopštili su iz Uprave za igre na sreću.

Kod nas priređivači plaćaju koncesione naknade, navode u Upravi za igre na sreću.

“Priređivači kladioničarskih igara su u 2018. uplatili u državni budžet gotovo osam miliona i 300 hiljada eura,” istakli su iz Uprave.

Pored koncesione nagrade, priređivači igara na sreću imaju obavezu uplate poreza i doprinosa. Evidentirana su 72 obveznika odnosno 1356 objekata.

Milica Vuletić iz Poreske uprave kaže da ne postoji evidencija o zaposlenima u kladionicama i kazinima.

“Trenutan broj osiguranika iznosi 2086, prosječna bruto zarada 342 eura,” kazala je Vuletić.

“Treba obratiti pažnju da klađenje ne preraste u zavisnost. Suma je manje bitna kada to preraste u zavisnost. Kako se otrgnuti od te zavisnosti, malo je onih koji to zaista uspiju”, rekao je sociolog Srđan Vukadinović.

Klađenje uživo zabrenjeno je u Danskoj, Rumuniji, Sloveniji, Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *