У последњих девет година у Дневној болници за хемијске и нехемијске зависности отворено је више од 700 картона у којима је наведена дијагноза – патолошко коцкање

(Фото А. Васиљевић)

Током протекле године у Специјалну болницу за лечење болести зависности примљена су 104 нова пацијента са дијагнозом патолошког коцкања, а због повећаног броја зависника од кладионица, рулета, игара на срећу и онлајн коцкања у оквиру ове институције отворена je Дневна болница за хемијске и нехемијске зависности.

Искуство психијатара и психотерапеута који раде са патолошким коцкарима каже да се више људи избори са духовима из алкохолне боце него са тикетима из кладионице, а др Оливера Сбутега Филиповић, специјалиста психијатрије у Дневној болници за хемијске и нехемијске зависности, истиче да су спортске кладионице прва станица на путу који води ка зависности од коцкања. Клађење које почиње трошењем школског џепарца за тикете у кладионици често се завршава „куцањем” утеривача дугова на врата породичног дома или распродајом имовине због коцкарских дугова, а овакве драме уједно су и најчешћи разлог због којег се одлази на лечење.

– Наше друштво има веома либералан однос према кладионицама. Родитељи патолошких коцкара често и сами „рекреативно” уплаћују тикете, а на билбордима и рекламама за кладионице често се налазе успешни спортисти који су идоли младих. Тако се тинејџерима шаље порука да је клађење социјално прихватљива и забавна активност, а родитељи у редовним одласцима у кладионице обично не виде проблем „у најави”. Они често и плаћају прве дугове у кладионицама, негирају величину проблема и када дођу код терапеута своје дете бране говорећи, на пример, да сви иду у кладионице. Пошто је то болест која је настала у породици, она се и лечи уз помоћ породичне и когнитивно-бихејвиоралне терапије – објашњава др Сбутега Филиповић и додаје да је до данас у Дневној болници за хемијске и нехемијске зависности отворено више од 700 картона у којима је наведена дијагноза – патолошко коцкање.

– Свака игра за новац је коцка, било да је реч о рулету, кладионици или онлајн клађењу, и свака од њих може да узрокује зависност. Оно што је заједничко зависницима од коцке, алкохола и опијата јесте чињеница да сви они узимају „супстанцу” због узбуђења и задовољства, али проблем почиње кад особа не може да се одупре коцкању и настају компликације у свим сферама живота. То значи да се особа коцка упркос томе што то узрокује свађу у браку, претњу отказом на послу или зеленаше на вратима – oбјашњава наша саговорница.

Зависницима од коцке, алкохола и опијата заједничка је и чињеница да на лечење готово никада не долазе својевољно, већ под притиском. У специјалну болницу за лечење зависности коцкари долазе кад почну да их јуре зеленаши, односно када проневере новац фирме или „распродају породичну сребрнину”. Парадоксално је да се родитељи у почетку обично теше идејом „боље да иде у кладионицу, него да се дрогира” да би након неколико година дошли на терапију са причом да су подигли астрономске кредите за враћање дугова или да су им зеленаши на врату. Коцкарски дугови понекад износе неколико стотина евра, а некада прелазе суму од пола милиона евра…

– На почетку, сви се коцкају због узбуђења и добитка, али то узбуђење је кратког даха. Баш као и код хероинске зависности, особе врло брзо почињу да се коцкају да би се „извадиле” из дугова. И као што хероински зависници узимају дрогу да би избегли апстиненцијалну кризу, тако и коцкари настављају са коцкањем да би вратили дугове – временом улазе у зачарани круг позајмица и немају увид од кога су позајмили, коме треба да врате новац и где да нађу новац за ново коцкање. Наш најмлађи пацијент има 18 година, а почео је да се коцка у 16. години, а најстарији је „чари” коцкања открио када је отишао у пензију – закључује др Оливера Сбутега Филиповић.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *