Свјетско првенство се ближи, а исто тако и пораст навијача. Али, фанови ће морати бити пажљиви када је у питању њихов паметни телефон.

Национална комисија за рачунарство и слободе (ЦНИЛ) је 11. новембра савјетовала присталице који путују у Катар да користе телефоне на којима нема апликација или телефоне за једнократну употребу, јер је потребно подузети додатне мјере опреза како би се избјегло хапшење.

Онлине клађење и коцкање су забрањени у Катару. Починитељу пријети казна затвора „у трајању до три мјесеца и/или новчана казна до 3.000 катарских ријала (отприлике 800 евра)“ према члану 275 локалног кривичног закона. 

Тако би навијач који би се кладио путем телефона прије меча био ухапшен, те им се савјетује да деинсталирају било коју такву апликацију.

Још једна забрана везана је ЛГБТ апликације за састанке као што је Гриндр, јер је хомосексуалност илегална и потиснута у Катару.

С друге стране, сваки навијач који се појави у Катару мора преузети двије апликације – званичну апликацију Свјетског првенства „Хаја“ која ће се користити за провјеру улазница испред стадиона и апликацију за праћење 
Ковида под називом „Е тераз“.

Многи ипак сумњају да су у питању шпијунски софтвери за катарске власти, који ће на тај начин имати широк приступ подацима навијача, као и могућност читања, брисања или уређивања садржаја, па чак и упућивања директних позива.
На овај начин „посебну пажњу треба посветити фотографијама, видео записима или дигиталним садржајима који би вас могли довести у потешкоће у односу на локално законодавство“, прецизирају из ЦНИЛ-а.
Стога је навијачима препоручљиво осигурати да телефон нема садржај који би могао бити у супротности с локалним законима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *