Hapšenje Srđana Obradovića i kasnija presuda arbitru iz Jagodine samo su kap u moru brojnih nameštaljki u srpskom fudbalu! Ceo sistem je do detalja razrađen, a Kurir vam donosi kako sve to zapravo izgleda. Srpski fudbal postao je meka za nameštanje mečeva iz mnogo razloga. Utakmice ovdašnjih fudbalskih liga (Superlige, Prve lige, pa čak i srpskih liga) u ponudi su u srpskim, evropskim i azijskim kladionicama. Posebno su zanimljive ove potonje bukmejkerske kuće, koje su postale idealne za primanje visokih uplata…

Epilog cele priče je zarada koja se meri milionima evra!

1. Pravljenje mreže

Da bi sve funkcionisalo, neophodno je imati nekoliko karika u lancu. Glavni su – akteri meča i ljudi koji uplaćuju novac na kladionicama. U prethodnim godinama pažljivo se vodilo računa ko, gde i koliko novca uplaćuje. Sada nema više ni toga! Naime, uplaćuje se i na srpskim, evropskom i azijskim kladionicama. Razlog je prost – azijske kladionice su ograničile uplate zbog ogromnih gubitaka. Pa se sve seli i u Evropu (i čak Srbiju). Tu dolazimo do daljih problema sa istragama UEFA…

2. Vrbovanje igrača i sudija

Prvi korak u celoj šemi je povezivanje neposrednih aktera meča ili funkcionera nekog od klubova. Najlakši način je preko sudije, koji sam ima moć da skroji rezultat. Nije to mnogo teže ni ako „u tim“ uzmete jednog ili dva fudbalera. Oni zauzvrat mogu da dobiju novac koji zarade za nekoliko meseci ili čak celu sezonu. A za to je potrebno „samo“ da u predviđenih 90 minuta odigraju po prethodno postignutom dogovoru. Sudijska nadoknada iznosi 450 evra za jedan meč. Ako taj meč dobije obrise neregularnosti, džep „odgovornog“ postaje puniji za hiljade evra.

3. Milionske uplate

Azijske kladionice bile su idealne za klađenje na sportske mečeve, jer su one van sistema UEFA i FIFA i samim tim sve ostaje inkognito. Ako se pitate zašto je Azijcima u interesu da primaju uplate na nameštene mečeve, dajemo vam odgovor – oni kasnije uplaćuju još veće sume na te mečeve u evropskim kladionicama i time se gubi trag u nameštanju, a svi su zadovoljni. Osim evropskih bukmejkera, koji prijavljuju slučajeve UEFA. Međutim, njihova zarada svakako se već meri milionima evra na dnevnom nivou, pa ih ne pogađaju toliko ovi minusi na mečevima srpskog fudbala. Naravno, često daju mizerne kvote na mečeve Superlige (primer: Rad – Radnik, pobeda domaćina donosi koeficijent – 1,12)

4. Bogatstvo uživo

Najbolji vid klađenja u kojem se ostavlja minimalno tragova jeste ono u toku samog meča. Upravo to se desilo na utakmici Spartak – Radnički, kada je na poluvremenu uplaćen ogroman novac na trijumf domaćeg tima. Pa tako često je krajnje i nebitan konačan ishod meča, niti se to uopšte namešta – važno je samo ko će postići npr. 2. ili 3. gol na meču. Vreme nameštanja velikog broja golova ili prelaza „iz 2 u 1“ postalo je prošlost jer upada u oči.

5. Klađenje bez tragova

Sistem je toliko razrađen da delovi mafije koji uplaćuju novac na pomenute mečeve imaju gotovo savršen plan – pored utakmice iz Srbije, dodaju jedan meč iz Engleske, gde stavljaju na jednom tiketu igru 0-2 gola, a na drugom 3+. Dobitak im je minimalno manji, ali nema brige jer niko ne istražuje tikete sa mečevima Premijer lige, Serije A i slično.

6. Stop od srpskih kladionica

Bukmejkeri u Srbiji udarili su veto na uplate koje prelaze nekoliko hiljada dinara na mečeve Superlige! Razlog – ogromni gubici s kojima su se suočavali na pojedinim mečevima. A limit uplate na pojedinim utakmicama koje imaju u ponudi često iznosi 1.000 dinara. Preko te sume klađenje je zabranjeno!

Plata igrača vs zarada od nameštanja

Igrači u većini klubova Superlige Srbije na mesečnom nivou nemaju plate veće od 1.500 evra! A često slučaj je da zarada po ugovoru kasni i da mesecima ne dobiju ni dinar. Zbog sve te nemaštine fudbaleri u Srbiji postali su pogodne žrtve za učestvovanje u nameštanju mečeva.

Nažalost, ovo je posebno izraženo u košarci i rukometu, gde su zarade igrača još i manje, pa samim tim ima i daleko više, čak i direktnog klađenja u režiji igrača.

Kad meč iz Srbije ne postoji u Srbiji!

Poučeni minusima koji su im se pojavili na mečevima Superlige, ovdašnje kladionice počele su da se prave „mrtve“ na pojedine mečeve. Tako utakmice Rad – Radnik i Mladost – Radnički Niš nisu uopšte bile u ponudi za klađenje!

Pitanje za bukmejkerske kuće: Zašto?

Ekipa Kurira

Kurir

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *