[ M.V. ]

IZVJEŠTAJ GI

Utaja poreza značajno je pitanje u Crnoj Gori, koja u prosjeku gubi i do 60 miliona eura godišnje, navodi se u izvještaju o ilegalnim finansijskim tokovima u regionu. Izvještaj je objavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala a nazvan je „Ilegalni finasijsjki tokovi u Crnoj Gori, BiH i Srbiji“.

Kako se ističe, procjene pokazuju da je više od 20 odsto  tržišta duvana u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini ilegalno, a te zemlje deluju i kao tranzitne zemlje za višeprofitne destinacije u EU za ilegalnu robu

„Luka Bar jedna je od najvećih jadranskih luka na Balkanu i glavna je ulazna tačka za ilegalnu robu koja prelazi region. Država je zabiljležila značajno smanjenje krivičnih djela, ali nema znakova smanjenja onih finansijskih s obzirom na veliku neformalnu ekonomiju“, piše u izvještaju.

Kako se tvrdi, izražena je zabrinutost zbog rizika od korupcije u odbrambenoj industriji Crne Gore. Nedavni indeks upravljanja odbranom Transparensi internešenela dao je Crnoj Gori ocjenu „vrlo visok rizik”  s obzirom na njenu lošu kontrolu nad rizikom prilikom nabavke odbrane i upravljanjem finansijskim i operativnim rizikom.

„Crna Gora je 2013. ukinula zakon koji je ograničavao strana ulaganja na 49 odsto u nacionalna odbrambena preduzeća. To je omogućilo stranim preduzećima da uđu na tržište koje je već pogođeno korupcijskim skandalima u vezi sa raširenim nedostatkom transparentnosti. Tokom godina postojalo je nekoliko slučajeva optužbi za trgovinu oružjem u Libiju i Levant, ali bez procesuiranja konkretnih slučajeva“, navedeno je u izvještaju Globalne inicijative. 

Kako se ističe, najveću pažnju privukli su krupni slučajevi trgovine duvanom.

„Na primjer, u maju 2019. godine otkriveno je da je do 840 miliona takozvanih ‘jeftinih bijelih’ cigareta izvezeno iz Crne Gore od strane grupe uglavnom ofšor kompanija sličnim rutama i često istim ribarskim brodovima ili malim teretnim brodovima, koji plove Mediteranom bez prijavljivanja svojih pozicija“, navedeno je u izvještaju. 

Istaknuto je da je utaja poreza značajno pitanje u sve tri zemlje.

„Srbija u prosjeku gubi 100 miliona eura godišnje, a Crna Gora, sa ekonomijom koja je deset puta manja od Srbije, gubi i do 60 miliona eura“, ističe se u dokumentu. 

U Crnoj Gori, kako se tvrdi, jedina kompanija koja poseduje službenu licencu za organizovanje lutrijskih igara na sreću ranije je bila povezana sa organizovanim kriminalom.

„Čini se da su klađenje i kockanje putem interneta takođe privlačni – u Srbiji se pretpostavlja da su kladionice usko povezane sa političkim strankama i navijačkim grupama, dok se u Crnoj Gori navodi da su pripadnici klanova Kavač i Škaljari posjedovali nekoliko licenci za onlajn kockanje i automate“, podvučeno je u izvještaju Globalne inicijative. 

Rožaje u Crnoj Gori je, istče se, identifikovano kao ključni centar za skladištenje i distribuciju heroina.

„Heroin predstavlja značajnu mogućnost zarade za kriminalne grupe, jer ga usput transportuju, prerađuju, skladište i prepakuju. Kilogram heroina na Zapadnom Balkanu vrijedi otprilike dvostruko više nego u Turskoj i ponovo udvostručava vrijednost kada se prodaje u EU“, piše u izvještaju. 

Kako se tvrdi, u Crnoj Gori, na primjer, vlada je trenutno u procesu redefinisanja institucionalnog okvira za poresku politiku, uključujući spajanje različitih institucija i stvaranje nove poreske uprave

„To je već omogućilo povraćaj od oko 30 miliona eura poslednjih godina“, piše u izvještaju. 

Navodi se da prema makro procjenama, nezakonita dobit u vrijednosti od 2-5 odsto BDP-a procjenjuje se da se godišnje opere u lokalnu ekonomiju– što je ekvivalent od  110–275 miliona eura u Crnoj Gori. 

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *