Valja razmisliti o ovom apelu nemačkih ljubitelja fudbala

fudbalska reprezentacija nemačka - mađarska navijači

Foto: Tanjug/AP

Navijačka organizacija „Naša tribina“ zatražila je od svih klubova u Nemačkoj da se distanciraju od bilo kakve saradnje sa kladionicama jer, kako smatraju, delovanje tih kockarskih kompanija štetno utiče na mlade i na celokupno društvo.

U proglasu koju je objavila u utorak, unija „Our Curve“ zahteva hitnu promenu zakonskih regulativa u vezi sa zaštitom mladih od kockanja.

Želimo da jasno stavimo do znanja da fudbal i navijačka kultura ne smeju da se zloupotrebe kao platforma za nemilosrdnu jurnjavu za profitom u toj, za društvo, opasnoj industriji. Brojne naučne studije su nesumnjivo potvrdile brojne negativne efekte koje industrija sportskog klađenja ima na društvo – kaže se u proglasu ove organizacije, prenose tamošnji mediji.

Jedan od razloga što se ova navijačka organizacija oglasila sa ovakvim apelom je činjenica da vodeće fudbalske strukture u zemlji blisko sarađuju sa kladionicama. Naime, dve kladioničarske kompanije su sponzori Bundeslige i Nemačkog fudbalskog saveza.

Oranizacija „Our Curve“ kaže da Nemačka treba da sledi primer Italije i Španije koje su uvidele problem sa kockanjem i zabranile reklamiranje kladionica na sportskim priredbama.

– Dešavanja u drugim zemljama poput Španije ili Italije pokazala su da je sasvim moguće zaustaviti sadašnji trend u Nemačkoj – kaže ova navijačka unija i ističe da je, prema studijama u Nemačkoj, oko 500.000 ljudi zavisno od kockanje ili pokazuje problematično ponašanje u vezi sa kockanjem.

Postoji još jedan problem koji se može javiti sa uplivom kladionica u klubove i sportske oranizacije – nameštanje utakmica. I na to ukazuje ova grupacija.

– Fudbaleri imaju previše fokusa na profitu i neposredna blizina sveta sportskog klađenja sportu takođe povećava rizik od pokušaja manipulacije utakmicama. „Naša tribina“ zato zahteva zabranu oglašavanja kompanija za sportsko klađenje na stadionima i u medijima koje imaju veze sa sportom – zaključak je ovog pokreta koji, očito, želi da se zlo zvano kladionice iskoreni.

Video: Delije su dočekale Ohija: Ubojiti napadač zvanično promovisan na Marakani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *