Foto: Shutterstock, Mark Baker / RAS Srbija

Novak Đoković je posle 11 dana agonije deportovan iz Australije, trenutno boravi u Srbiji, a Federalni sud konačno je saopštio razlog za ukidanje vize.

Đokoviću uskraćeno je da brani titulu na Australijan openu, odnosno da napadne 10. trofej u Melburnu i rekordnu, 21. grend slem titulu.

Novak Đoković aerodrom Nikola Tesla Foto: darko bandić / Tanjug/AP
Novak Đoković aerodrom Nikola Tesla

Federalni sud je u četvrtak rano ujutru, u 6.15 po našem vremenu saopštio tačne razloge Novakove deportacije, odnosno odbijanja žalbe.

– Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni. Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge. Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih delova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes – navodi se između ostalog.

Dodaje se još jedan detalj.

– Parlament je jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje ili red australijske zajednice. Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može reći da su iracionalne ili nelogične ili da nisu zasnovane na relevantnom materijalu.

Razloge je sudija Džejms Alsop saopštio na sudu, inače Alsop je jedan od trojice sudija koji je odlučio da Đokoviću bude ukinuta viza posle 11 dana agonije i šest dana boravka u hotelu strave.

Pročitajte još:

Podsetimo, Nole je u ponedeljak oko podne stigao u Beograd i boraviće neko vreme u Srbiji, potvrdila je njegova porodica.

Najbolji teniser sveta se brzo nakon odluke o deportaciji oglasio i poručio kako do kraja turnira neće više pričati na tu temu. U međuvremenu su usledili novi problemi, jer su i iz Francuske i iz Velike Britanije stigle najave da bez vakcine neće moći da igra na Rolan Garosu i Vimbldonu.

VIDEO: Novak na aerodromu u Melburnu

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *