Dileme više nema, FIFA i UEFA rešile su da najoštrije sankcionišu Rusiju i njenu reprezentaciju i klubove isključe iz svih međunarodnih takmičenja.

FIFA, Putin i Infantino Foto: ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KRE / EPA;
FIFA, Putin i Infantino

Najmoćnija fudbalska tela reagovala su nakon višednevnih pritisaka i protesta njihovih članica i isključila reprezentaciju Rusije iz kvalifikacija za ovogodišnji Mundijal, odnono jedini preostali klub iz ove zemlje, Spartak iz Mosve iz takmičenja u Ligi Evrope.

UEFA je takođe saopštila da će otkazati dugogodišnji i veoma unosan sponzorski ugovor sa ruskom gasnom kompanijom Gasprom. Suspenzija znači da Rusija neće moći da izađe na megdan Poljskoj u polufinalu plej-ofa Svetskog prvenstva narednog meseca, dok će njenoj ženskoj reprezentaciji takođe biti zabranjeno učešće na Evropskom prvenstvu ovog leta u Engleskoj.

Fudbalska reprezentacija Rusije, FIFA, Mundijal u Kataru Foto: Profimedia
Fudbalska reprezentacija Rusije, FIFA, Mundijal u Kataru

-FIFA i UEFA su danas zajedno odlučile sve ruske timove, bilo na reprezentativnom biloklipskom nivou, do daljnjeg suspenduje iz daljeg učešće u takmičenjima FIFA i UEFA – navodi se u zajedničkom saopštenju.

-Ove odluke su danas usvojili Biro Saveta FIFA i Izvršni komitet UEFA, odnosno najviši organi obe institucije o ovako hitnim pitanjima. Oba fudbalska tela se nadaju da će se situacija u Ukrajini značajno i brzo poboljšati kako bi fudbal ponovo mogao da bude vektor jedinstva i mira među ljudima – ističe se u daljem saopštenju.

Fudbalska reprezentacija Rusije Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA;
Fudbalska reprezentacija Rusije

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta objavio je ranije u ponedeljak preporuku međunarodnim sportskim federacijama da isključe ruske i beloruske sportiste, zvaničnike i timove iz međunarodnih takmičenja gde god je to moguće. Ta odluka izvršnog odbora MOK-a je zapravo dala zeleno svetlo FIFA-i da ide dalje nego što je ranije imala i da isključi Rusiju sa Svetskog prvenstva

MOK je saopštio da je preporuka za isključenje doneta „kako bi se zaštitio integritet globalnih sportskih takmičenja i radi bezbednosti svih učesnika“.

To je najsnažniji potez međunarodne sportske zajednice da izoluje Rusiju od globalne konkurencije.

Pročitajte još

Video: Dovikivanje navijača Partizana sa Česima – Kosovo je Srbija

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *