Djokovic on court

Autor fotografije, Novak Djokovic

Najbolji teniser sveta Novak Đoković dobio je pravnu bitku u Australiji, ali još nije izvesno da će biti u prilici da brani trofej na Australijan openu, grend slemu koji počinje 17. januara.

U trenucima kada je njegova porodica držala konferenciju za novinare u Beogradu, Đoković je na Tviteru napisao da želi da ostane u Australiji i da se takmiči.

„Ovo je njegova najveća pobeda u karijeri, veća od svih njegovih grend slem titula“, rekla je Dijana Đoković, Novakova majka, na konferenciji za novinare u Beogradu.

„Novak je slobodan. Pre nekoliko minuta trenirao je na teniskom terenu. Došao je u Australiju da igra tenis, da pokuša da osvoji još jedan Australijan open.

„Dugi niz godina je etiketiran na različite načine i uvek je podržavao slobodu izbora“, rekao je Đorđe Đoković.

Posle višečasovnog iznošenja argumentacije obe strane, australijski sud je poništio odluku Federalne vlade Australije o ukidanju vize i deportaciji Novaka Đokovića.

Sudija Etoni Keli je uvažio argumente Đokovićevih advokata iz žalbe na odluku vlade i potvrdili da je Novak imao kompletnu dokumentaciju za medicinsko izuzeće na osnovu kojeg je i došao u Australiju.

Borba svetskog broja 1 sa australijskim vlastima još nije gotova, ali je napravljen veliki korak ka nastupu na predstojećem Australijan openu.

Australijske vlasti najavljuju žalbu na ovu odluku.

Sudija Entoni Keli doneo je odluku jer nisu postojali razlozi da Đokoviću bude ukinuta viza i zatražena deportacija.

Dat je rok od 30 minuta da se Novak pusti iz pritvora u migrantskom hotelu i da mu se vrate sve stvari.

Ključne odluke suda:

 • Odluka australijskih vlasti da ukine Đokovićevu vizu je „poništena“
 • Vlada će platiti Đokovićeve sudske troškove
 • Đoković će odmah biti pušten iz pritvora
 • Đokovićev pasoš i lični predmeti će mu odmah biti vraćeni
A supporter of Serbian tennis player Novak Djokovic rallies outside the Park Hotel, where the star athlete is believed to be held while in Melbourne, Australia, 7 January 2022

Autor fotografije, Reuters

Dve nezavisne komisije dale su mu medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa kao jedan od uslova za mogućnost takmičenja.

Po sletanju u Melburn, zadržale su ga Granične vlasti te zemlje, tvrdeći da nema odgovarajuću vizu.

Prebačen je u imigracioni pritvor u hotelu u Melburnu, gde je bio do odluke suda.

Iako je dobio pravnu bitku, postavlja se i pitanje u kakvoj je formi Đoković trenutno.

Đoković je trebalo da igra za Srbiju na ATP kupu, muškom ekipnom turniru koji se igrao u Melburnu u pripremi za prvi grend slem u godini.

Međutim, on se povukao iz tima pre nego što je na videlo izašlo pitanje njegove vize i vakcinalnog statusa.

Svi igrači dolaze ranije da se aklimatizuju na mesto gde igraju, posebno u Australiji, gde toplota i vlaga nose dodatne izazove.

Igrači uglavnom dolaze dve nedelje pre turnira da vežbaju i osete teren.

Đoković je jedan od najspremnijih igrača, ali prethodne dane je proveo u imigracionom hotelu, u izolaciji, bez mogućnosti da trenira.

Đoković ima rekordnih 20 grend slem titula, koliko i njegovi najveći rivali, Švajcarac Rodžer Federer i Španac Rafael Nadal.

Supporters of Serbian tennis player Novak Djokovic gather around a car outside what is believed to be the location of his lawyer"s office during an ongoing day of legal proceedings over the cancellation of his visa to play in the Australian Open, in Melbourne, Australia, January 10, 2022. REUTERS/Loren Elliott

Autor fotografije, Reuters

Šta bi moglo dalje da se desi?

Đoković bi uprkos pravnoj pobedi mogao da ostane bez vize, a odluka je u rukama ministra za emigraciju Aleksa Hoka.

Međutim, po australijskom zakonu, postoji šansa da mu viza bude ponovo oduzeta, ako to odluči ministar Hok.

Kristofer Tran, tužilac u ovom slučaju, istakao je da će ministar razmisliti o tom potezu, ali nije precizno naveo po kom osnovu bi to učinio.

Prema Članu 133C (3) zakona o migracijama, ministar Hok može na osnovu tri razloga da se odluči za poništavanje vize:

 • 1. Da postoji osnov za ukidanje vize – u ovom slučaju navodna pretnja po javno zdravlje
 • 2. Da nosilac vize „ne uverava ministra da spomenuti osnov ne postoji“
 • 3. Da postoji javni interes da viza bude ukinuta

Ukoliko se dogodi da ministar Hok oduzme vizu Đokoviću, srpski teniser dobio bi zabranu dolaska u Australiju na tri godine, na šta bi imao pravo žalbe.

Sidnej Morning Herald piše da tokom dana neće biti doneta odluka da li će Đokoviću ponovo ukinuti vizu ili ne.

Vlada je imala četiri sata da odluči da li će ponovo ukinuti vizu dok je Đoković bio u pritvoru, ali je to vreme sada isteklo, što znači da igrač može slobodno da ode.

Međutim, ministar za imigraciju bi ipak mogao da odluči da ukine vizu i to može da učini sutra (utorak).

Ukratko – sudija je ranije odlučio da je prošlonedeljno ukidanje Đokovićeve vize bilo nerazumno, ali ministar za imigraciju zadržava ovlašćenje da je ponovo ukine po različitim osnovama.

A supporter of Serbian tennis player Novak Djokovic holds a photo during a protest of support in Belgrade, Serbia, 08 January 2022.

Autor fotografije, EPA

Da li je Đoković prisustvovao događajima, bez maske, posle pozitivnog testa?

Bilo je kontroverzi oko toga da li je Đoković prisustvovao događajima lično pošto je dobio pozitivan rezultat na kovid testu.

Evo šta znamo.

Đokoviću je infekcija na kovid potvrđena 16. decembra pozitivnim PCR testom, pokazuje pismo dostavljeno sudu.

Čini se da je u pismu navedeno da su rezultati testa poslati sedam sati pošto je obavljen.

Đoković je 17. decembra na Tviteru objavio fotografije bez zaštitne maske na ceremoniji na kojoj mu je u znak priznanja za dostignuća uručena poštanska marka sa njegovim likom.

Istog dana, dakle 17. decembra, on se fotografisao bez maske okružen velikom grupom mladih igrača u teniskom centru Novak.

List navodi da je nosio masku za lice tokom intervjua, ali da ju je skinuo za fotografisanje.

Nadal: „Sportski gledano, ne bih voleo da Đoković igra ovde“; Kirjos pozitivan na koronu

Jedna od prvih reakcija stigla je od Novakovog prijatelja, hrvatskog tenisera Ive Karlovića:

Srpskim navijačima u Melburnu, pridružili su se i neki hrvatski:

Ubrzo se oglasio i Rafael Nadal, Đokovićev veliki rival.

„Iz sportskog ugla, više bih voleo da Đoković ne igra ovde, ali pravda je progovorila i ja poštujem odluku“, naveo je Španac.

„Bez obzira da li se neko slaže ili ne sa Đokovićem po raznim pitanjima, pravda je rekla svoje“, dodao je.

Đoković je došao u Australiju 4. januara u nadi da će moći da odbrani titulu na Australijan openu, grend slemu koji je do sada osvajao rekordnih devet puta i koji počinje 17. januara.

Australijski teniser Nik Kirjos, jedan od tenisera koji je podržao Đokovića, pozitivan je na korona virus, ali se i dalje nada da će se takmičiti na Australijan openu.

Kirjos je u ponedeljak trebalo da odigra svoj prvi meč u sezoni na turniru u Sidneju.

Međutim, povukao se samo nekoliko sati pre meča prvog kola protiv Italijana Fabija Fonjinija.

„Samo želim da budem otvoren – razlog zbog kojeg sam morao da se povučem iz Sidneja je taj što sam bio pozitivan na kovid“, napisao je Kirjos na Instagramu.

„Trenutno se osećam zdravo, nemam simptome. Želim svima sve najbolje i da budete zdravi i sigurni. Ako sve bude dobro, videćemo se na Australijan openu.“

Presentational grey line

Hronologija dešavanja:

 • Dve nezavisne komisije pri Teniskoj federaciji Australije dale su 3. januara Đokoviću medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa
 • Đoković je 4. januara sleteo u Melburn gde 17. januara počinje Australijan open, prvi grend slem u sezoni
 • Istog dana su ga Granične vlasti Australije zadržale i ispitivale osam časova, tvrdeći da nema odgovarajuću vizu za ulazak u zemlju
 • Đoković je potom prebačen u hotel Park u Melburnu koji je zapravo imigracioni objekat zajedno sa izbeglicama koje su tu godinama
 • Imao je minimalne mogućnosti za kontakt sa spoljnim svetom
 • Skot Morison, australijski premijer, rekao je 5. januara da vlasti australijske države Viktorija dale dozvolu Đokoviću da dođe u Australiju, a savezne vlasti će se ponašati u skladu sa tom odlukom. „Tako to funkcioniše, savezne države daju odobrenje po tom osnovu, i tu nema promena već dve godine“, rekao je Morison
 • Dan kasnije, Morison je korigovao stav, poručivši Đokoviću da će ga „vratiti prvim avionom kući ako ne pruži dokaze zbog kojih iz medicinskih razloga nije vakcinisan protiv korone“
 • Porodica Novaka Đokovića je 6. januara održala konferenciju za novinare, tvrdeći da ga drže u zatočeništvu i da je on poštovao sve uslove za ulazak u Australiju
 • Đokovićev pravni tim se žalio na odluku o zadržavanju i prebacivanju u imigracioni hotel
 • Vlasti u Srbiji oštri su reagovale i tražile od Australije da „hitno prekinu maltretiranje srpskog tenisera, koji ima i diplomatski pasoš“
 • Na poziv porodice, u centru Beograda su 6. i 7. januara održani skupovi podrške srpskom teniseru
 • Australijska ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz 7. januara je negirala da je Đoković u zatočeništvu, dodajući da je „slobodan da ode bilo kad i Granične snage će mu to omogućiti“
 • Australijske vlasti su 7. januara uskratile vizu i češkoj teniserki Renati Voračovoj i prebacili su je u isti hotel u kojem je i Đoković
 • Advokati Đokovića su 8. januara objavili dokumente prema kojima mu je izuzeće dato na osnovu preležanog korona virusa – 16. decembra 2021. mu je potvrđena infekcija
 • Do sada se u javnosti nije govorilo da je Đoković bio zaražen u decembru 2021. godine, već je bilo poznato samo da je bio zaražen u junu 2020. godine
 • Đoković je nekoliko dana posle infekcije korona virusom učestvovao na javnim događajima u Beogradu – fotografije sa nekih je objavljivao na Tviter nalogu
 • Australijski sud je 10. januara presudio u korist Đokovića – poništio je odluku australijskih vlasti o ukidanju vize i zahtev za deportaciju
Presentational grey line

„Nisam vakcinisan“

Sada kada je presuda objavljena, objavljeni su brojni dokumenti u vezi sa slučajem, među kojima i deo razgovora teniske zvezde sa australijskim graničnim snagama.

Đoković je u tom razgovoru rekao da nije vakcinisan.

Granični službenik: „Koji su vaši razlozi dolaska u Australiju?“.

Đoković: „Profesionalni sam teniser i glavni razlog mog dolaska u Australiju je učešće na Australijan openu u Melburnu“.

Granični službenik: „Sada pitanje u vezi sa vašom vakcinacijom – da li ste vakcinisani?“.

Đoković: „Nisam vakcinisan“.

Od Đokovića je potom zatraženo da ponovo potvrdi da nije vakcinisan i sagovorniku kaže da je bio pozitivan na korona virus dva puta – u junu 2020. i 16. decembra 2021.

„Imate 20 minuta da obrazložite zašto viza ne treba da vam bude odbijena“

Transkript otkriva trenutak kada je Đoković obavešten da bi mu viza mogla biti ukinuta.

Službenik mu je rekao da ima 20 minuta da argumentuje zašto njegova viza ne bi trebalo da bude poništena.

Đoković: „Znači, dajete mi zakonski 20 minuta da pokušam da pružim dodatne informacije koje nemam?“

„U 4 sata ujutru? Mislim, doveli ste me u veoma nezgodnu poziciju u kojoj u 4 ujutru ne mogu da pozovem direktora Teniske federacije Australije, ne mogu da stupim u kontakt sa bilo kim iz vlade Viktorije preko Tenis Australija.

„Samo ste me doveli u veoma neprijatnu poziciju. Ne znam šta drugo da vam kažem. Mislim, sve što su zatražili da uradim je ovde.“

„I ne bih sedeo ovde ispred vas da nisam poštovao sva pravila i propise koje je postavila vaša vlada.

„Tako da – ne znam šta to znači – meni je malo šokantno da ćete mi ukinuti vizu na osnovu čega?“, rekao je srpski teniser graničnim vlastima.

People celebrate after Australian court quashes visa cancellation for Novak Djokovic on 10 January 2022 in Melbourne, Australia

Autor fotografije, Getty Images

„Šta je još ovaj čovek više mogao da uradi?“ – konstatovao sudija tokom suđenja

Đokovićevi advokati su tvrdili da je dvadesetostruki osvajač grend slem titula ušao u Australiju, razumevajući da ima neophodno izuzeće od obavezne vakcinacije što australijske vlasti zahtevaju od onih koji dolaze u zemlju.

Nik Vud, jedan od Đokovićevih pravnih zastupnika, rekao je sudu da su izuzeće igraču odobrila dva odvojena lekarska odbora posle nedavne infekcije korona virusom i da je zvaničnicima predočio sve neophodne medicinske dokaze.

„Uradio je apsolutno sve. Odgovorio je na sve zahteve Teniske federacije Australije“, rekao je Vud.

Čini se da se sudija Keli složio sa Vudovim argumentom i rekao je vladinim advokatima da se oseća „uznemireno“ onim što je do sada čuo.

„Šta je ovaj čovek više mogao da uradi?“, upitao je sudija.

Djokovic supporters protesting outside the court

Autor fotografije, Getty Images

U žalbi Đokovićevog pravnog tima na njegovo zadržavanje, navedeno je da mu je 16. decembra potvrđena infekcija kovidom.

Đokovićevi advokati su takođe istakli „očigledno nepravedan“ tretman koji je srpski teniser imao po dolasku u Australiju.

Prema rečima advokata, on je granične vlasti zamolio da sačeka jutro da se javi svom timu pre nego što odluči da li da napusti zemlju.

Na to su zvaničnici prvobitno pristali.

Zatim je zaspao, ali su ga oko 06:00 probudili policajci koji su ga navodno pritiskali da odgovori „jer je za njega bilo bolje da su odmah doneli odluku“.

Predstavnik vladine strane, advokat Kristofer Tran tvrdio je da Đokovićeva nedavna infekcija kovidom nije ga kvalifikovala za izuzeće od pravila putovanja, i negirao je da postoji bilo kakva nepravednost ili nerazumnost u odluci.

Britanski premijer Boris Džonson o Đokoviću: „Vakcinacija je divna stvar“

Iako još nije razrešeno da li će Đoković moći da igra na Australijan openu, u Velikoj Britaniji je već pokrenuta tema Vimbldona, grend slema koji će biti odigran ovog leta.

Upitan je da li bi dozvolio Đokoviću da igra na Vimbldonu, Džonson je odgovorio: „Važno je da australijske vlasti donesu odluku“.

„Sve što bih rekao o Novaku Đokoviću – protiv kojeg sam inače igrao tenis, on je prilično dobar – jeste da verujem u vakcinaciju i mislim da je to divna stvar koju treba uraditi.“

Prema sadašnjim pravilima Velike Britanije, nevakcinisani ljudi koji stignu u zemlju moraju da imaju negativan test pre polaska, da se potom podvrgnu PCR testiranju drugog i osmog dana po dolasku i da budu 10 dana u karantinu.

Presentational grey line

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *