To, potom, znači i veće prepreke za učešće najboljeg svetskog tenisera na turnirima. 

Realno je da će se, takoreći već sutra, Novak naći pred problemima sličnim onima na koje je naišao u Australiji. Pod velikim je pitanjem njegov nastup na dolazećim turnirima. 

Iz tog razloga je, u ovom trenutku, neophodno raditi na tome da prvi reket sveta i dalje bude prisutan na terenima. Tok događanja je takav da je ugrožena dalja karijera sportske zvezde, a svi budući potezi porodice Đoković i okruženja bi morali da budu takvi da šampionu nastavak sezone učine uobičajenim. 

 

Što pre zaboraviti

 

Naravno da je pravo svakog pojedinca da ima svoj stav – i o vakcinaciji. Time, međutim, u potpunosti preuzima na sebe rizik od posledica koje nastupaju usled sukoba sa zvaničnim stanovištima. 

 

Pokušaj da se zaobiđe rigorozna procedura ulaska, koja uključuje vakcinaciju, može samo da donese dodatne nedaće i sankcije. Ponekad pomoć sa lokalne političke scene i od organizatora turnira, kao što vidimo, nije dovoljna.

 

Zapravo, eksces u Australiji bi trebalo što pre da ostavi za sobom. Nailaze novi turniri i treba opstati na čelnoj poziciji ATP liste, osvojiti 21. grend slem titulu, čime bi i po ovom (statističkom) kriterijumu postao najuspešniji teniser svih vremena. Drugim rečima, bitno je da se stvore uslovi da vodeći igrač uobičajeno putuje i igra po svetu.

 

Kako pomoći

 

Naravno, najviše toga zavisi upravo od Novaka. Ipak, određenu ulogu imaju i najbliži, potom prijatelji, trenerski tim, brojni teniski prijatelji koji se godinama vrte oko velikana. Do sada, uz sasvim retke izuzetke, nisu želeli otvorenije da razgovaraju o novonastaloj situaciji. 

 

Uglavnom su mu davali podršku u doslednosti, bez obzira na to što znaju da su posledice za Novaka brojnije nego kada vakcinalnu zaštitu ne prihvata prosečan čovek. Išli su linijom nezameranja.

 

Pitanje je koliko je ovakav pristup, uobičajen u delikatnim prilikama, ovog puta od koristi. Moguće je da šampiona samo dodatno učvršćuje u neku vrstu samoizolacije unutar kruga najtvrđih istomišljenika. Ujedno ga i udaljava od terena, pobeda, titula. U krajnjem, od novca, jer tenis je i biznis, a Đoković je do sada i na ovom planu bio uspešan gotovo koliko i prebacujući lopticu preko mreže.

 

Britanci već sada imaju strog režim ulaska na Ostrvo, pa je za Novaka nastup na Vimbldonu više nego upitan. Slično je i sa takmičenjem u Sjedinjenim Američkim Državama. Nada da će Novak igrati u Parizu, takođe jednim od četiri grend slem turnira, zasniva se na brzopletoj izjavi francuske ministarke – manje na propisima. Moguće je da je Roksana Maračineanu obećanje da će „Novaku sigurno biti omogućeno da igra na Rolan Garosu“ dala i pod utiskom naglo pogoršanih francusko-australijskih odnosa, nakon otkazivanja kupovine francuskih podmornica. U pitanju je biznis vredan 55 milijardi dolara.

Tenis – Biznis

 

Novak, svakako, mora da vodi računa o poslovnim ugovorima koji ga obavezuju. Oni se zasnivaju na planu da Novak igra tenis, ne da izostaje sa najvažnijih takmičenja. Upravo poslednjih sezona je na sportske rezultate sjajno nadogradio i poslovne. Sada žanje ono što je sistematski gradio duže od dve decenije.

 

Podsetimo se, razvijajući teško ponovljivu karijeru, nikada nije zapostavljao obaveze prema manje uspešnima ili onima koji mogu samo uz pomoć. Davao je siromašnima, uspevao u zahtevima da se naknade igračima sa manje sportskih rezultata povise, što je za brojne, tek za nijansu manje uspešne profesionalne tenisere, od egzistencijalnog značaja. 

 

U mnogo navrata Novak je ispoljio svoju plemenitost. Baš zbog toga bi trebalo da mu se pomogne sada kad, sticajem prilika, počinje da donosi odluke protivne ličnom interesu. Tu kurtoazno ulagivanje ne pomaže.

 

Naravno, konačna će biti Novakova reč. Ali, pre nego što se definitivno odluči, bilo bi dobro da mu se pomogne da još jednom sagleda sve posledice. Jer, nije problem samo Melburn, u pitanju je dalja Đokovićeva karijera, kako sportska, tako i poslovna.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *