Svih 11 iranskih fudbalera se uzdržalo od pevanja himne pre početka prve utakmice protiv Engleske na Svetskom prvenstvu u Kataru, saopšteno je u Dohi.

Kapiten Alireza Džahanbahš je nedavno rekao da će igrači zajedno odlučiti da li će pevati himnu ili ne, u znak podrške žrtavama protestnog pokreta u Iranu.

Pročitajte još:

Nekoliko iranskih fudbalera je tokom vikenda izrazilo saučešće porodicama ubijenih tokom protesta i solidarnost prema tom protestnom pokretu, koji je na meti represije iranskih vlasti.

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gde je smeštena u teškom stanju posle hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog „nošenja neprikladne odeće“ i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih verskih vlasti. Prema podacima nevladinih organizacija, nekoliko stotina ljudi je ubijeno u gušenju tih protesta, dok oko 15.000 uhapšeno. Neki uhapšeni su osuđeni na smrt.

To je prva utakmica u Grupi B na prvenstvu. U Grupi B su još i selekcije Velsa i SAD.

Svetsko fudbalsko prvenstvo, koje je u nedelju počelo, trajaće do 18. decembra.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *