Foto: Profimedia

„Poginuo je Kobi Brajant“. Na današnji dan sve one kojima je košarka pri srcu, kojima je sport jedna vrsta opsesije osetiće jezu, prazninu. Ili bolje rečeno tugu. Rečenica sa početka teksta je celu planetu ostavila u suzama. Od najmlađeg, do najstarijeg čoveka. Bio je ikona, bio je simbol, bio je neko nikako nije zaslužio da se njegov život okonča posle 40. rođendana. Jednostavno, on je bio Kobi Brajant.

Tačno u 18.47, prema izveštaju tamošnje policije, princ košarke je zauvek napustio ovaj svet. To nije bila šala, to nije bila „fejk njuz“. To je nažalost bila istina. Čuveni broj „24“ više nikada nećemo videti na leđima. Bol. Praznina. Tuga.

Jer pre tačno dve godine, tačno u 18.47, u padu helikoptera košarka je ostala bez jednog od najvećih igrača svih vremena. Legendarni Kobi Brajant, njegova ćerka Điana i još sedmoro ljudi, tragično je nastradalo u Kalabasasu, gradiću koji je nažalost poznat upravo od 26. januara 2020. Tuga koja je te večeri preplavila košarkaške fanove, ali i one koji to nisu i dalje se oseća.

Kobi je uživao u penziji u koju je otišao 2016. godine, nakon 20 sezona provedenim u njegovim Lejkersima i pet šampionskih titula sa velikanom iz Los Anđelesa. Taman je bio izabran za Kuću slavnih u koju bi ušao kao jedan od najvećih košarkaša svih vremena, kao vlasnik dva olimpijska zlata, MVP lige, dvostruki MVP finala, 11 puta član idealne petorke NBA (još četiri puta je bio biran u drugu i treću petorku), devet puta član najboljeg defanzivnog tima.

Napustio je igru sa 60 ubačenih poena Juti u poslednjoj utakmici. Otišao je kao as koji je zbog surovo profesionalnog pristupa bio drugačiji od svih pre i posle njega, iako se mnogi trude da upiju njegov „mamba mentalitet”.

Možda vas zanima i:

Spreman sam da te pustim. Želim da znaš to. Želim to da znaš sada kako bi oboje uživali u svakom zajedničkom trenutku koji nam je ostao. Dobrom i lošem. Dali smo jedno drugom sve što smo imali. I oboje znamo, bez obzira šta budem sledeće radio. Biću uvek taj klinac sa umotanim čarapama, kantom za đubre u ćošku, pet sekundi do kraja i loptom u mojim rukama. 5…4…3…2…1. Uvek ću te voleti, Kobi – stoji u poslednjem pasusu pisma koji je možda i najbolji ikada napisao košarci.

Svet je napustio u 42. godini života. To je bio toliko tragičan događaj da se i dalje oseća praznina u svetu košarke. Ukoliko ste ikada pogledali jedan trenutak njegove karijere, sigurno ćete osetiti isto.

Možda vas zanima i:

Kobi Brajant dobio je najveće moguće priznanje u košarci – posthumno je primljen u Kuću slavnih, a njegova udovica Vanesa održala je tom prilikom dirljiv govor tim povodom.

Ona je izašla na binu u pratnji legendarnog Majkla Džordana, a zatim govorila o svom odnosu sa Kobijem, kao i o njegovim osobinama na košarkaškom terenu i van njega. Supruga nekadašnje zvezde Lejkersa istakla je da nije volela da hvali svog muža dok je bio aktivan u NBA ligi, jer je neko trebalo da održava u realnosti.

– Izbegavala sam da hvalim Kobija u javnosti jer je on uvek dobijao dovoljno pohvala od svojih navijača. Trebalo je da ga neko spušta na zemlju i ja sam bila tu. Verujem da se smeje sada u raju jer ću ga hvaliti u javnosti. Više neće biti takvog kakav je bio Kobi. On je bio poseban, skroman, drugačiji. Veći od života – rekla je udovica Kobija Brajanta.

Vanesa je uputila dugu poruku tragično preminulom Brajantu, a objasnila je i kome bi se sve bivši NBA igrač zahvalio da je bio na ceremoniji.

– Znam da bi se zahvalio svima koji su mu pomogli da stigne ovde, uključujući ljude koji su sumnjali u njega i ljude koji su radili protiv njega i rekli mu da ne može da postigne svoje ciljeve. Zahvalio bi se svima što su ga motivisali da bude ovde. Uostalom, dokazao je da nisu u pravu – podvukla je udovica tog 16. maja 2021. godine.

Pored Kobija Brajanta, u generaciji 2020 u Kuću slavnih primljeni su Tim Dankan i Kevin Garnet, treneri Edi Saton i Rudi Tomjanović, posthumno Patrik Bauman, a zatim i zvezde ženske košarke Kim Mulki, Barbara Stivens i Tamika Kečins.

Zvanična istraga je gotova prošle godine u februaru, a tada je utvrđeno je da je krivica za pad helikoptera na pilotu Ari Zobajanu koji je poleteo iako je to bilo zakonski zabranjeno.

U izveštaju koji je sačinjen na preko šest stotina strana se navodi kako je pilot najverovatnije izgubio orijentaciju neposredno pre nego što se zakucao u planine Kalabazasa.

Mehanički kvarovi nisu postojali u helikopteru Sikorski S-76, očekuje se da će nakon ovog izveštaja Federalna agencija za avijaciju u SAD pružiti i preporuke kako bi se ubuduće izbegle nesreće ovakvog tipa.

Kobi Brajant sa ćerkom Đijanom Foto: Tanjug
Kobi Brajant sa ćerkom Đijanom

Ranije je postojala priča kako bi nesreća mogla biti izbegnuta da je u helikopteru bio uređaj za skeniranje tla i određivanja daljine između zemlje i letelice, ali je tokom obelodanjivanja izveštaja rečeno da ovakav uređaj kod nesreće u kojoj je poginuo Brajant, ne bi bio od pomoći da se spreči tragedija.

– Brdoviti teren u kombinaciji sa prostornom dezorijentacijom pilota u oblacima bio je zbunjujući faktor. Pilot nije znao kojim putem je krenuo, rekao je Bil Ingliš, glavni istražitelj.

Istražitelji su takođe okrivili pilota Zobajana za još jednu grešku to što je krenulo ulevo umesto da pokuša da se popne više i izvuče iz lošeg vremena.

Kobija više nema. Ali legenda je ostala. Legenda o čoveku koji je pomerio granicu košarke. Ostaće zauvek u srcima svih nas koji smo na sport gledali kroz prizmu njegove magije na parketu.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *