Satelitsko povezivanje je izgleda nova „velika“ stvar kod pametnih telefona.

Izvor: Bajtbox

Foto: Mechanik / Shutterstock.com

Foto: Mechanik / Shutterstock.com

Nakon što je Huawei prvi predstavio telefon koji ima satelitsko povezivanje, usledio je Apple, a sada izgleda dolaze na red svi ostali proizvođači Android telefona. Naime Qualcomm je na CES sajmu najavio „Snapdragon Sattelite“, koji će omogućiti dvosmernu satelitsku komunikaciju Android telefonima nove generacije.

Ova funkcionalnost biće podržana počevši od Snapdragon 8 Gen 2 čipa (koji će se pojaviti na ovogodišnjim flegšip telefonima), a moguća je zahvaljujući partnerstvu s kompanijom Iridium koja ima 66 satelita u niskoj orbiti. Ali, kako je ovo bolje od onoga što je Apple predstavio za iPhone?

Ključ je u frazi „dvosmerna komunikacija“. Dok je Apple svoju satelitsku komunikaciju ograničio samo na hitne slučajeve, Qualcomm je otišao korak dalje. Tako ova usluga neće služiti samo za hitne slučajeve, nego i u svrhe rekreacije tj. moći ćete da šaljete i primate SMS poruke preko satelita dok ste u nekom zabačenom mestu bez tradicionalne mobilne konekcije. Qualcomm je osim SMS-a naveo i „druge aplikacije za dopisivanje“m ali pretpostavljamo da nisu bili konkretni jer će to zahtevati prilagođavanje od strane kreatora apliakcije.

Qualcomm je naglasio da će „Snapdragon Satellite“ biti dostupan i za druge uređaje kao što su laptopi, tableti itd. Za hitne slučajeve će pak biti ključna saradnja sa Garminom, koji je već iskusan kada su u pitanju SOS poruke preko satelita. „Garmin Response“ obrađuje na hiljade SOS incidenata svake godine.

Naravno, činjenica da Snapdragon 8 Gen 2 donosi ovu funkcionalnost ne znači da će je podržavati svi telefoni s tim čipom. Pored toga ostaje da se vidi kako će ovo funkcionisati u praksi. Pretpostavka je da će, zbog potrebe za niskom potrošnjom energije, biti potrebni gotovo idealni uslovi da bi mogli da pošaljemo (i primimo) poruku u nekom razumnom roku. Poređenja radi, Apple tvrdi da je na iPhoneu u idealnim uslovima potrebno oko dva minuta da pošaljete hitni SMS spasilačkim službama.

Qualcomm je takođe naglasio da će ova funkcionalnost biti lansirana tek u drugoj polovini 2023. godine i da će u početku biti dostupna u „odabranim regijama“. Kolike su šanse da smo mi među odabranima?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *