Canalys: Apple se vratio na vrh globalnog tržišta pametnih telefona u četvrtom kvartalu 2021.

Apple je ponovo na vrhu, pošto je u četvrtom kvartalu prošle godine isporučio najviše pametnih telefona svih proizvođača. Ranije je kompanija ponovo zauzela drugo mesto u trećem kvartalu, a sada je pretekla Samsung i obezbedila prvo mesto. Ovo je sve zahvaljujući snažnim prodajnim performansama serije iPhone 13.

U stvari, analitičari iz Canalysa nazvali su isporuke iPhone-a u kontinentalnoj Kini „bez presedana“. Apple-ov lanac snabdevanja se oporavlja, ali još uvek nije mogao da proizvede dovoljno iPhone-a da zadovolji potražnju, pa je morao dati prioritet nekim tržištima u odnosu na druga.

Kompanija sa sedištem u Kupertinu nije jedina koja se bori sa snabdevanjem. Canalys upozorava da će velikim proizvođačima trebati godine da prošire kapacitet proizvodnje čipova. Zbog toga su proizvođači pametnih telefona sve više morali da traže nove dobavljače i da rebalansiraju svoje linije proizvoda kako bi se fokusirali na najprodavanije modele.

Canalys2022.jpg

Samsung, koji je držao prvo mesto u Q1, Q2 i Q3, pao je na drugo mesto, ali je bliži Apple-u nego u poslednjem kvartalu 2020. Ovo je prirodan ciklus za Apple – novi iPhone-i lansiraju se u septembru ili novembru što dovodi do skoka u prodaji, a onda se stvari smire i Samsung se vrati na prvo mesto.

Međutim, u Q4 2020. Apple i Samsung su kontrolisali 23% i 17% tržišta, dok su u Q4 2021. brojke su bile 22% i 20%. Xiaomi, Oppo i vivo (koji zaokružuju Top 5 proizvođača) su unutar procentnog poena u odnosu na ono što su bili pre godinu dana.

Problemi u lancu snabdevanja ometali su rast tržišta, pa su kvartalne isporuke za Q4 prošle godine bile samo 1% više nego u istom periodu 2020. Nedostaci komponenti će početi da se smanjuju tek u drugom delu ove godine, predviđaju analitičari.

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *