Zavidite Apple korisnicima na zaštiti privatnosti i sprečavanju praćenja? Evo kako možete istu funkciju aktivirati na svom Android telefonu – brzo i jednostavno!

 Kako sprečiti aplikacije i kompanije da prate telefon DuckDuckGo Izvor: Smartlife, Unsplash

Nažalost, korisnici Android operativnog sistema nemaju ovu funkciju na svojim pametnim telefonima, pa je prosečnom korisniku koji brine o svojoj privatnosti veoma teško da pronađe adekvatno i jednostavno rešenje. Srećom, upravo takvo rešenje je sada dostupno svima.

Tim iza DuckDuckGo internet pretraživača, koji se fokusira na privatnost korisnika, je ove nedelje lansirao novu funkciju pod nazivom App Tracking Protection. Prethodno su korisnici morali da se upišu na listu čekanja kako bi dobili pristup ovoj funkciji, ali kako je ona sada ušla u otvorenu beta fazu, sada se svako može zaštiti od praćenja.

 App tracking protection DuckDuckGo Izvor: Google Play Store / DuckDuckGo

„Možda ste čuli za Apple funkciju App Tracking Transparency“, kaže DuckDuckGo. „Ali većina korisnika pametnih telefona širom sveta zapravo koristi Android. Dakle, nudimo Android korisnicima nešto još moćnije – omogućite našu zaštitu od praćenja i automatski ćemo blokirati sve skrivene tragače koje možemo u vašim aplikacijama“.

DuckDuckGo tvrdi da prosečan korisnik Android-a ima 35 aplikacija na svom telefonu. Testiranje kompanije je otkrilo da „telefon sa 35 aplikacije može iskusiti 1.000 do 2.000 pokušaja praćenja svakog dana i stupiti u kontakt sa više od 70 različitih kompanija koje se bave praćenjem“.

Podaci o vama koji se prikupljaju sadrže vašu tačnu lokaciju, imejl adresu, broj telefona, vremensku zonu i detaljne specifikacije vašeg uređaja, između ostalog.

Ukoliko uključite App Tracking Protection u DuckDuckGo aplikaciji, ova funkcija će prepoznati kada aplikacije na vašem uređaju žele da šalju podatke nezavisnim kompanijama i blokiraće te zahteve. Funkcija će raditi u pozadini, tako da je možete podesiti i zaboraviti da postoji, znajući da ste u velikoj meri bezbedni.

Kako sprečiti aplikacije da vas prate

Kako bi blokirali tragače, odnosno sprečili aplikacije da vas prate, pratite naše uputstvo, a u galeriji ispod možete videti svaki korak koji treba da preduzmete. Pre svega, preuzmite DuckDuckGo aplikaciju ili je ažurirajte na 5.143.1 verziju:

  • Kada prvi put otvorite aplikaciju, DuckDuckGo će vas pitati da bude vaš podrazumevani pregledač. Ne morate prihvatiti, slobodno pritisnite „Cancel“
  • U gornjem desnom uglu dodirnite tri tačke, a zatim Settings
  • Skrolujte dok ne pronađete „More from DuckDuckGo“ sekciju, gde ćete videti App Tracking Protection
  • Prođite kroz objašnjenja funkcije i dodirnite „Enable App Tracking Protection“
  • Dodirnite OK tokom upita o pokretanju VPN konekcije
  • Vaš telefon je sada zaštićen

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *