Kina će sprovesti više misija istraživanja dubokog svemira u narednih 10 do 15 godina, rekao je Vu Veiren, glavni projektant kineskog programa istraživanja Meseca i član Kineske akademije inženjeringa.

Vu je u nedavnom intervjuu rekao da je Kina planirala četvrtu fazu svog programa istraživanja Meseca, uključujući Čhang’e-6, Čang’e-7 i Čang’e-8, prenela je Sinhua.

Među njima, Čang’e-6 je postavljen da prikupi uzorke sa druge strane Meseca i vrati ih na Zemlju. Ako uspe, biće to prvi put da čovečanstvo ostvari takvu misiju, rekao je Vu.

„Čang’e-5 je izvukao 1.731 gram lunarnog tla sa bliže strane Meseca. Nadamo se da će Čang’e-6 prikupiti više uzoraka sa udaljene strane, kako bi postigao cilj od 2.000 grama“, rekao je on.

Kada je reč o drugim lunardnim misijama, Čang’e-7 će sleteti na južni pol Meseca i imati prelet za traženje vode u pećinama na južnom polu Meseca gde nikada nema sunčeve svetlosti, rekao je glavni projektant.

Čang’e-8, koji će biti lansiran oko 2028. godine, činiće osnovu za naučnoistraživačku stanicu na južnom polu Meseca sa Čang’e-7, rekao je Vu i dodao da će stanica uključivati lunarni orbiter, lender, rover, leteće vozilo i više naučnih instrumenata.

„Nadamo se da ćemo sarađivati sa drugim zemljama kako bismo do 2035. godine izgradili međunarodnu lunarnu naučnoistraživačku stanicu i realizovali zajednički projekat, zajedničko istraživanje, razmenu naučnih podataka i zajedničko upravljanje stanicom“, rekao je Vu.

Prema njegovim rečima, Kina proučava izvodljivost izgradnje internet komunikacija na Mesecu kako bi integrisala relej podataka, navigaciju i daljinsko detektovanje, za koje se očekuje da će postići efikasno upravljanje lunarnim sondama.

Govoreći o malim nebeskim telima, Vu je rekao da Kina planira da uzme uzorke asteroida u narednih 10 do 15 godina i da se sprema da izvrši odbrambenu misiju planete koja će imati sveobuhvatan plan za otkrivanje, rano upozoravanje i skretanje malih nebeskih tela koja predstavljaju potencijalne pretnje za Zemlju.

U međuvremenu, Kina takođe planira da preuzme uzorke sa Marsa i sprovede međuplanetarna istraživanja Jupitera i Urana. Istraživanje Sunca i slanje sonde na ivicu Sunčevog sistema su takođe u razmatranju, rekao je Vu.

„Takođe ćemo razviti raketni nosač za veliki teret sa potiskom pri poletanju od oko 4.000 tona, za slanje astronauta na Mesec i Mars“, dodao je Vu.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *