Prema pouzdanim izvorima, Apple je otkazao proizvodnju iPhone SE telefona zbog nemogućnosti da proizvede sopstveni modem.

 Apple otkazao proizvodnju i odustao od iPhone SE modela Izvor: Unsplash

Nakon što je pouzdani analitičar Ming Či Kuo krajem decembra preneo da Apple odustaje ili odlaže planove za masovnu proizvodnju iPhone SE 4 telefona, mnogi su očekivali da ćemo sačekati neko vreme pre nego što budemo imali priliku da vidimo sledeći jeftini iPhone. Ipak, izgleda da je tehnološki gigant odlučio da odustane od ovih modela.

Kako sada tvrdi Kuo, Apple je njegovim izvorima iz industrije rekao da neće nastaviti sa proizvodnjom četvrte generacije najjeftinijeg telefona ove kompanije, odnosno da se prethodni planovi otkazuju. Navodi se da će ovo odraziti na buduće Apple planove na dva načina:

  • Ukida se popularna serija uređaja koja je prvi put debitovala 2016. godine i poslednji put osvežena prošle godine, sa iPhone SE (2022) modelom
  • Dovodi se u pitanje potencijal kompanije Apple da razvije i koristi sopstvene 5G modeme u iPhone 16 uređajima

Kako tvrdi analitičar, Apple već neko vreme radi na sopstvenom modemu kako bi zamenio rešenje kompanije Qualcomm koje trenutno koristi, a novi iPhone SE je trebao da bude prvi uređaj koji bi koristio novi hardver, odnosno služio bi kao svojevrsan test ove tehnologije.

Ipak, kako su planovi sada otkazani, Qualcomm će zadržati ugovor koji ima sa kompanijom Apple najmanje do iPhone 16 modela, jer alternativa koju je razvijao tehnološki gigant očigledno nije spremna.

„Zabrinut da performanse sopstvenog modema možda neće biti tako dobre kao Qualcomm-ov, Apple je prvobitno planirao da ga lansira 2024. i dopusti jeftinijem iPhone SE 4 da ga usvoji“, objašnjava Kuo. „Nakon toga bi odlučio da li će dozvoliti da ga iPhone 16 usvoji u zavisnosti od statusa razvoja. Međutim, nakon otkazivanja iPhone SE 4 telefona, šanse da Qualcomm bude ekskluzivni dobavljač modema za iPhone 16 seriju uređaja je značajno porasla“.

Podsetimo, prvobitno je planirano da iPhone SE 4 konačno dobije moderniji redizajn, po kojem bi izgledao identično kao iPhone XR iz 2018. godine. Takođe, pošto su glasine tvrdile da će biti lansiran u prvoj polovini sledeće godine, očekivalo se da će ga pokretati A16 Bionic čipset koji smo prvi put videli na aktuelnim iPhone 14 Pro modelima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *