Unapređen ekran, neverovatno zgodna i kvalitetno urađena konstrukcija, ali i sve ono što nosi pod metalnim panelima čine ovaj laptop pravim izborom.

Huawei MateBook 14s 4.jpg
Izvor: SmartLife / Huawei

Jednom prilikom tokom testa jednog od Huawei MateBook računara rekli smo da je sramota što je kompanija koja je gotovo bila primorana da uđe u laptop biznis pokazala višedecenijski prisutnim konkurentima kako bi trebalo da izgleda i još važnije – da radi moderan laptop!

Isto važi i danas, kad je pred nama nova generacija Huawei MateBook 14s računara, koji se nalazi u sredini ponude kompanije – između MateBook D i MateBook X ponude.

Možda će vas zanimati

Huawei MateBook 14s oslanja se na mogućnosti koje nema nijedan drugi računar, ali i na svoj robustan i izuzetno moderan izgled, kvalitet konstrukcije i mada se to nigde u zvaničnim papirima ne spominje, a mi mislimo da je jako važno – optimizaciju.

Huawei je uspeo da optimizuje Windows 10 i svoj hardver da radi savršeno harmonično, bez ikakvih trzavica, bloatware programa koji guše na svakom koraku i jednostavno sve radi kao sat – može se reći i kao Huawei sat 😉

Čaroban 2.5K 90 Hz ekran

Ekran Huawei MateBook 14s računara ima 2,5K rezoluciju i 3:2 odnos stranica na koji staje više svega – teksta, slika, prezentacija, aplikacija itd. Sjajna novina je i mogućnost osvežavanja sadržaja u 90 Hz, što je pravi key selling point ovog računara. Brzinu osvežavanja korisnik može da menja sam – pritiskom na Fn + R prečicu – ili da to prepusti sistemu, automatski. Jačina osvetljenja ide iznad 400 nita, a ekran je dobio i TÜV Rheinland Low Blue Light sertifikat za hardver i softver, sertifikat protiv podrhtavanja slike, a poput telefona – slika automatski može da bira jačinu osvetljenja u odnosu na okruženje.

Ekran je, naravno, osetljiv na dodir.

Pogledajte

00:43

Huawei MateBook 14s laptop VIDEO
Izvor: Huawei

Izvor: Huawei

Huawei novom MateBook generacijom uvodi i novu opciju – Dual-Screen Workspace tj. mogućnost da se Huawei ekran tj. monitor ili tablet doda kao dodatan ekran na ekran laptopa i napravi produktivnije i komfornije radno okruženje. Podržan je

– Extend Mode: kad jedan ekran proširuje drugi
– Mirror Mode: kad se na oba ekrana prikazuje isti sadržaj (idealno za prezentacije) i
– Collaborate Mode: kad dva touch ekrana mogu da razmenjuju fajlove na dva uređaja.

Nove bežične opcije povezivanja

MateBook + Earphones je još jedna nova opcija koja je pozajmljena sa Huawei telefona. Otvorite neke od FreeBuds slušalica i one će se automatski povezati Bluetooth vezom na računar. Ako FreeBuds slušalice podržavaju funkciju povezivanja na dva uređaja, onda ste u mogućnosti da koristite iste slušalice sa telefonom ili tabletom i računarom istovremeno. Tako ćete biti u prilici da razgovarate preko telefona, kao i da gledate video ili vodite video konferencije preko računara bez potrebe da gubite vezu ili se prebacujete s uređaja na uređaj.

MateBook 14s je prvi MateBook koji podržava novu Huawei SOUND tehnologiju.

Huawei SOUND omogućava da se koriste sva četiri zvučnika laptopa istovremeno i prati glas iz sva četiri pravca oko računara, kako bi on uvek bio u centru dešavanja tokom komunikacije. Takođe, prisutna su i četiri mikrofona, koja potiskuju buku i prenose zvuk tako da ga s agovornici uvek razgovetno čuju.

Kamera računara je izmeštena iz tastature i podržava otključavanje Windows 10 sistema biometrijski tj. skeniranjem lica (Windows Hello opcija). Tasteri su kreirani iznova, imaju hod dubok milimetar i po i mogu da budu osvetljeni u tri nivoa intenziteta. Na tastaturi je i skener otiska prsta, kao i veliki i precizan touchpad. Prečice na funkcijskim tasterima mogu da se prilagođavaju, a za privatnost je važno da se mikrofoni i kamera, kao i zvučnici mogu klikom na jedan taster “iseći“ sa sistema, odnosno zabraniti im se pristup bilo kakvim podacima.

Moćan iz svake perspektive

Naravno, Multi-Screen Collaboration se podrazumeva, pa putem NFC taga i Bluetooth i Wi-Fi veze uz Huawei Share imate mogućnost da povežete laptop i telefon i to kroz tri automatski otvorena prozora sa telefona – tri različite aplikacije ili menija istovremeno. Multi-Screen Collaboration predstavili smo nekoliko puta do sada, pa se ne ustručavajte da pogledate sve detalje, kako se ovde ne bismo ponavljali.

Kolaboracija sa telefonima, tabletima i drugim Huawei uređajima tu se još uvek ne završava. Osim što laptop Huawei MateBook 14s sada dolazi sa punjačem od 90 vati isti punjač je u stanju da najbrža napuni i bilo koji Huawei telefon, recimo Huawei nova 9, tako da umesto dva punjača – nosite samo jedan za sve uređaje (i sve FreeBuds slušalice pune se putem istog USB Type-C porta).

I za kraj smo ostavili performanse – Huawei MateBook 14s radi pod Intel Core i5-11300H procesorom (Intel Core H-Series evo) 11. generacije i sa Intel Iris X grafikom. Računar ima Performance i Balanced režime rada, koji omogućavaju da se koriste maksimalni ili samo dovoljni kapaciteti hardvera za svaki zadatak. Ovim pristupom rešava se i problem potrošnje energije, pa baterija traje do sedam sati upotrebe pri maksimalnom opterećenju, a puni se do kraja za manje od dva sata.

RAM je 8 ili 16 GB LPDDR4 (dva kanala), a skladište 1 TB NVMe PCIe SSD ili 512 GB. Wi-Fi je izveden po 2 x 2 MIMO principu do Wi-Fi 6 veze, Bluetooth je v5.1, a od priključaka tu su USB Type-C x 2 (podržava podatke, punjenje i DisplayPort), USB 3.2 Gen1 x 1, HDMI x 1 i 3,5 mm slušalice i mikrofon 2-u-1 ulaz x 1. Opciono, u najjačoj varijanti, HUAWEI MateBook 14s (verzija i7 + 16 GB + 1 TB + Space Gray) podržava Thunderbolt 4 na drugom USB Type-C ulazu sa leve strane.

Cena i kupovina

Cena našeg modela sa testa iznosi 169.999 RSD sa 16 GB RAM i 1 TB SSD skladištem. Da, nije jeftin, ali je ovo kupovina koja se obavlja jednom u nekoliko godina. Huawei MateBook 14s dostupan je onlajn, u zelenoj i sivoj boji i sa poklonima za najbrže kupce.

Novi Huawei laptop od 24. decembra je moguće kupiti i lično u Huawei Experience Store u TC Ušće i TC Galerija, kao i, Huawei zoni u Ada Mall šoping centru. Kupovinom laptopa dobijate i ranac i miš na poklon, tako da ste spremni da svoj novi uređaj svuda nosite sa sobom.

HUAWEI MateBook 14s VIDEO
Izvor: Huawei Mobile MY

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *