Čuvena smartfon kompanija radi na revoluciji načina plaćanja pomoću novog tipa platnih kartica za plaćanje onlajn i u prodavnicama.

Platna kartica zamena
Izvor: SmartLife / Mastercard

Ipak, inovacije tu ne staju, pa bi ceo svet mnogo brže i lakše mogao da pređe na novi tip platnih kartica, koje će sadržati S3B512C – novi čip koji će pre toga morati da bude prihvaćen od međunarodnih finansijskih institucija.

Možda će vas zanimati

S3B512C čip razvila je kompanija Samsung u saradnji sa MasterCard kompanijom, koje u zajedničkom saopštenju tvrde da je ovo prvi all-in-one čip namenjen biometrijskoj zaštiti podataka korisnika, koja istovremeno isključuje potrebu za kucanjem PIN-ova ili drugih lozinki tokom plaćanja i na samim bankomatima.

Takođe, ovo bi trebalo da bude i prvi čitač otiska prsta koji je „otporan na otuđenje„, odnosno koristi tamper-proof secure element (SE) koji onemogućava zloupotrebu osim u slučaju korisnika koji poseduje karticu.

Ovakav sistem u saglasnosti je sa najnovijim bezbednosnim standardima i zahtevima internacionalnih bezbednosnih regulatora i finansijskih institucija. Čip na kartici snima biometrijske podatke korisnika preko senzora otiska prsta, a zatim, koristeći SE hardver i protokole, on čuva i proverava primljene informacije, da bi na kraju, čip analizirao i dobijene tj. očitane podatke koristeći svoj sigurnosni procesor.

Nova platna kartica S3B512C čip
Izvor: SmartLife / Samsung

Ovakav vid zaštite onemogućava korišćenje kartice elektronski ili fizički bez neposrednog očitavanja otiska prsta korisnika, što umnogome smanjuje mogućnosti zloupotrebe i falsifikovanja kartice, kao što je to danas slučaj. Takođe, očitavanje podataka sa prsta je takvo da čip ne može biti zavaran lažnim otiscima ili silikonskim navlakama, koje se koriste u nekim sličnim slučajevima.

Kartica može da se programira za nekoliko namena, pa je jednu karticu moguće koristiti za plaćanje, ali i za očitavanje identifikacije vlasnika ili neke druge namene. Ovo je čini idealnom za korisnike studentskih domova i menzi, recimo, radnike u velikim kompanijama koje radnicima daju ovakve kartice i na mnogo drugih mesta. S3B512C čip je prvi takav i drugačiji je i bezbedniji od svih drugih čipova ugrađenih u slične kartice sa očitavanjem otiska za plaćanje, koje u ponudi ima i kompanija MasterCard.

Samsung čip S3B512C na jednom mestu objedinjuje sigurno bankarstvo putem skenera otiska prsta, procesora za bezbednost i protokola za zaštitu od prevara, ali za sada nema podataka o tome kada će dve kompanije zajedno pustiti u upotrebu prvu ovakvu karticu.

Verujemo da bi čak i kod nas, gde već neko vreme imamo bankomate za beskontaktno podizanje novca, ovakva kartica sigurno bila dobro prihvaćena.

Kako se vama čini ova saradnja?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *