Ugovorena cena znači da će Microsoft platiti 95 dolara po akciji Activision-a, izveštava CNBC.

Akcije Activision-a su skočile na Njujorškoj berzi nakon objave ove vesti za 27 procenata, dok su akcije Microsofta skliznule za manje od jedan odsto.

Ukoliko se akvizicija realizuje, to će biti najveće Microsoft-ovo preuzimanje do sada, posle kupovine LinkedIn-a 2016. godine za 26,2 milijarde dolara.

 

Activision, poznat po popularnim video igrama kao što su „Call of duty“, Diablo i drugih, našao se poslednjih meseci u centru pažnje javnosti zbog izveštaja o nedoličnom seksualnom ponašanju i uznemiravanju pojedinih rukovodilaca. Kompanija je u ponedeljak izvestila da je nakon sprovedene istrage otpustila desetine direktora.

 

Prema ugovoru, izvršni direktor Activision-a Bobi Kotik, čija je ostavka tražena zbog pomenutih problema s ophođenjem šefova prema zaposlenima u njegovoj kompaniji, ostaće generalni direktor tokom tranzicije.

 

Microsoft je saopštio da će Activision kao kompanija podnositi izveštaje šefu Microsoft-ovog Xboxa, Filu Spenseru, nakon zaključenja ugovora, što implicira da bi Kotik mogao da ode nakon tranzicije.

 

Prema saopštenju Microsoft-a, očekuje se da će ugovor biti realizovan u kompanijskoj fiskalnoj 2023. godini. 

 

Međutim, američki regulatori su nagovestili da će biti daleko stroži u proceni velikih akvizicija, posebno u tehnološkoj industriji, što znači da bi regulatori mogli da ne daju „zeleno svetlo“ za ovo preuzimanje, napominje CNBC.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *