„Избор региона значи да смо један велики корак ближе враћању људи на Месец, по први пут од Апола“, истакао је Марк Кираших из Одељења за развој кампање Артемис у Наси.

Величина сваке локације је површине 15 пута 15 километара, а оне се налазе унутар шест степени географске ширине јужног пола на Месецу, где су различите географске карактеристике.

„Свака регија има најмање десет потенцијалних локација за слетање. Када је Наса бирала зоне за слетање, научници и инжењери ослонили су се на податке које је прикупио Lunar Recconnaissance Orbiter, беспилотна летелица која кружи око Месеца“, истакао је Џејкоб Бричер, главни научник за истраживања Насе.

Подаци избора регија сакупљани су деценијама, а проучавани су параметри као што су време лансирања, сигурно слетање, нагиб терена, лакоћа комуникације са Земљом.

„Сваки од региона за слетање такође пружа приступ сунчевој светлости током шест и по земаљских дана колико ће астронаути бити на Месецу. Ово је од виталног значаја за непрекидно снабдевање соларном енергијом и минималне температурне флуктуације“, истакао је Џејкоб Бричер.

Кратери који су тренутно у функцији су Фаустини, Шеклтон, Де Герлаш, Амундсен, Нобиле, Хаворт, Малаперт и Лајбниц.

Даље сужавање региона за слетање и локација унутар њих зависиће од датума лансирања. Одабрани датуми ће одредити путање лета и услове животне средине, што ће неке регионе учинити повољнијим од других.

У међувремену, Артемис три се припрема за лансирање 29. августа, на путу око Месеца и назад. Ова мисија је без посаде, али има лутке за тестирање на броду, ради прикупљања података о физичким ефектима будућих астронаута на свом епском путовању.

Наса планира да пошаље астронауте на Месец помоћу система „Starship“ који је развила компанија „Спејс икс“.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.