U nastojanju da razvije odbranu od nadolazećih asteroida u svemiru, NASA je najavila planirano testiranje svoje svemirske letjelice Double Asteroid Redirection Test (DART), prenosi Science Focus.

Tehnologija će se koristiti za gađanje asteroida u ponedjeljak, 26. septembra u 12:14 po lokalnom vremenu. Ovo je asteroid koji neće predstavljati prijetnju za Zemlju, što ga čini bezbjednim načinom za testiranje DART-a.

Planirani test će pokazati da li je svemirska letjelica u stanju da samostalno upravlja do ciljanog asteroida i namjerno se sudari sa njim. Radeći ovo, DART bi mogao da promjeni pravac asteroida dok se mjeri zemaljskim teleskopima.

Pored toga što bi bio rješenje za nadolazeće asteroide i opšte prijetnje velikih razmjera Zemlji, DART bi takođe pružao važne podatke koji će nam pomoći da se pripremimo za sve buduće asteroide koji bi mogli predstavljati ozbiljnu opasnost za Zemlju.

Iako postoje milijarde asteroida i kometa koje kruže oko Sunca, vrlo malo njih je zapravo opasno za Zemlju. Testiranjem DART-a i njegovom upotrebom za istraživanje asteroida, NASA i druge međunarodne svemirske agencije se nadaju da će se bolje pripremiti za bilo kakve buduće moguće sudara asteroida.

DART je svemirski brod koji je izgrađen i njime će upravljati Laboratorija za primijenjenu fiziku Džona Hopkinsa. Metoda sudara svemirske letjelice sa asteroidom poznata je kao skretanje kinetičkog udara i jedna je od nekoliko opcija za suočavanje sa potencijalno opasnim asteroidima.

Nakon što se probni udar završi, tim iza svemirske letjelice će mjeriti koliko je asteroid skrenuo od Zemlje pomoću teleskopa. Dok bi naučnici mogli da stvore vještačke mini-uticaje u laboratorijama pomoću kojih bi potencijalno uspjeli da predvide asteroide..

Javnost može da prati probno lansiranje DART-a na NASA-inom Tviteru, Fejsbuku ili Jutjub kanalu.

Vijesti

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.