Нове фотографије највеће планете Сунчевог система: „Никад нисмо видели овакав Јупитер“ – ЈМУ Радио-телевизија Војводине

ХЈУСТОН –

Свемирски телескоп Џејмс Веб забележио је фотографије у јулу, које приказују невиђене погледе на Јупитерово северно и јужно светло и ковитлајућу поларну измаглицу.

Јупитерова Велика црвена пега, олуја довољно велика да прогута Земљу, јасно се истиче поред безброј мањих олуја. Једна слика широког поља је посебно драматична, која приказује бледе прстенове око планете, као и два мала месеца на светлуцавој позадини галаксија.

јупитер

„Никада нисмо видели овакав Јупитер. Све је то прилично невероватно“, рекла је планетарни астроном Имке де Патер са Калифорнијског универзитета у Берклију.

„Нисмо очекивали да ц́е бити овако добро, да будем искрена“, додала је.

Инфрацрвене слике су вештачки обојене у плаву, белу, зелену, жуту и наранџасту, према америчко-француском истраживачком тиму, како би се карактеристике истакле.

јупитер, 2

Телескоп у вредности 10 милијарди долара, који припада НАСИ и Европској свемирској агенцији, лансиран је крајем прошле године и од лета посматра космос у инфрацрвеном спектру. Научници се надају да ће видети зору свемира с вебом, завирујући све до времена када су се прве звезде и галаксије формирале пре 13,7 милијарди година.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.