У суседној патуљастој галаксији, познатој као Хенизе 2-10, на удаљености од 30 милиона светлосних година откривена је црна рупа која „рађа“ звезде.

Посматрање телескопом „Хабл“ показало је да црне рупе могу да буду продуктивне, насупрот пређашњем разумевању.

Нова студија под именом Black-hole-triggered star formation in the dwarf galaxy Henize 2-10, објављена у часопису Нејчер (Nature), могла би да помогне и у томе да боље разумемо порекло супермасивних црних рупа.

Ејми Рејнес, која је прва спазила и објавила доказе за постојање црне рупе у поменутој галаксији, предводила је и нову студију.

„Од почетка сам знала да се нешто веома необично и посебно дешава. Сада је Хабл дао чисте доказе о вези између црне рупе и суседног региона у ком се формирају звезде удаљеном око 230 светлосних година од црне рупе“, рекла је Рејнесова.

У већим галаксијама, сва материја која уђе у гравитационо поље црне рупе бива уништена њеним магнетским пољима, стварајући изливе плазме који се крећу скоро брзином светлости. Било који облак гаса који се нађе на путу био би загрејан довољно да се створи звезда.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *