Sony krivi globalnu inflaciju, a poskupljenje očekuje i nas u Srbiji.

 Sony povećao cenu PlayStation 5 u Srbiji i Evropi Izvor: Unsplash

Kompanija Sony je objavila da će povećati cene PlayStation 5 konzola u Velikoj Britaniji, Evropi, Japanu, Kini, Australiji, Meksiku i Kanadi. Usled stope inflacije koja utiče na mnoge kompanije, pa tako i na japanskog giganta, cene novih konzola će skočiti za 10% u Evropi, 21% u Japanu i oko 6% u Velikoj Britaniji. Iako će većina svetske populacije osetiti posledice ove odluke, japanski gigant kaže da neće biti povećanja cena u SAD.

„Vidimo visoke stope globalne inflacije, kao i nepovoljne trendove valuta, koji utiču na potrošače i stvaraju pritisak na mnoge industrije“, objašnjava Džim Rajan, predsednik i izvršni direktor kompanije Sony Interactive Entertainment. „Na osnovu ovih izazovnih ekonomskih uslova, SIE je doneo tešku odluku da poveća preporučenu PlayStation 5 maloprodajnu cenu na odabranim tržištima širom Evrope, Bliskog istoka i Afrike, Azije i Pacifika, Latinske Amerike, kao i Kanade“.

Možda će vas zanimati

Nove cene stupaju na snagu odmah, a jedini izuzetak je Japan, gde će poskupljenje stupiti na snagu 15. septembra. U Srbiji nismo primetili da je cena konzola skočila, prvenstveno jer ih i nema na stanju, ali ne sumnjamo da hoće. Najjeftinija ponuda koju smo pronašli u onlajn prodavnicama je u paketu sa tri igre po ceni od 770 evra.

Nova preporučena maloprodajna cena PS5 konzola u Evropi je povećana sa 500 na 550 eva za model sa Ultra HD Blu-ray disc drive-om, dok je PS5 Digital Edition poskupela sa 400 na 450 evra.

Dok Sony povećava cene svojih konzola, situacija sa snabdevanjem je i dalje problem na mnogim tržištima. „Naš glavni prioritet je i dalje poboljšanje situacije sa snabdevanjem PS5, kako bi što više igrača moglo da iskusi sve što PS5 nudi i ono što tek treba da dođe“, kaže Rajan.

Nažalost ova vest nam dolazi samo jedan dan nakon što nas je Sony obradovao predstavljanjem svog novog DualSense Edge kontrolera, koji je odgovor na Xbox Elite kontrolere.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.