Qualcomm zvanično predstavio Snapdragon 8+ gen 1 i 7 gen 1 platforme

Snapdragon 8+ gen 1 donosi ozbiljna unapređenja u odnosu na dosad najjaču verziju bez plusa u oznaci. Treba napomenuti da je, kao i što je najavljeno, Qualcomm promenio proizvođača, pa 8+ gen 1 pravi TSMC u 4 nm proizvodnom procesu, koji bi trebao da bude superiorniji u odnosu na Samsung 4 nm.

Obe platforme će paralelno praviti čipove, što je diverzifikacioni plan koji je Qualcomm već najavio, a koji omogućava da se kompanija ne oslanja samo na jednog proizvođača.

Snap8Plus.jpg

Redizajn i viši radni taktovi

Qualcomm tim inženjera je unapredio raspored komponenata na novom čipu i interne tokove podataka, čime su omogućene više radne frekvencije, pa novi Snapdragon 8+ gen 1 dostiže između 6 i 12% više frekvencije: 3,2 GHz + 2,75 GHz + 2 GHz umesto 3 GHz + 2,5 GHz + 1,8 GHz.

Manja potrošnja

Unapređenja dizajna omogućavaju 10% bolje CPU i 10% bolje GPU performanse, ali i neverovatne najave o 30% boljim performansama po vatu. Manja potrošnja znači i manje zagrevanja, a to dalje vodi do boljih performansi, jer čipset ima veći termalni okvir za rad. U praksi ovo bi trebalo da znači bolje performanse i tokom dugih gejming sesija, kod kojih je, sada već stari, Snapdragon 8 gen 1 – obarao taktove.

Snapdragon 7 gen 1 – novi kralj srednje klase

Pored najjačeg, Qualcomm se fokusirao i na smenu u višoj srednjoj klasi, pa je predstavljena i Snapdragon 7 gen 1 platforma. Ideja iza ove platforme je da se većina mogućnosti najviše klase spusti u srednju klasu. Ovde se pre svega misli na gejming i kamera mogućnosti, stvari koje uglavnom diferenciraju najskuplje modele od onih ispod njih.

Snap7.jpg

Primera radi, Qualcomm kaže da Snapdragon 7 gen 1 može da iscrtava 3D objekte 20% brže od svog prethodnika, Snapdragon 778G. Kamera mogućnosti su sa 66MP porasle na 200 MP, što otvara velike mogućnosti proizvođačima, u sličnim cenovnim okvirima.

Qualcomm je napomenuo i da je Snapdragon 7 gen 1 dobio novi Frame Motion Engine. U pitanju je endžin koji omogućava hardversku interpolaciju frejmova, čime se automatski poboljšava broj frejmova u igrama bez opterećivanja grafike (DLSS, FSR…), ali i smanjuje potrošnju baterije. Sve u svemu, čeka nas jedno zanimljivo leto.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.