Потисна фаза „фалкон 9“ ракете првобитно је лансирана фебруара 2015. године, носећи свемирски метеоролошки сателит на путовање од милион и по километара.

Међутим, након фазе дугог сагоревања и слања „Deep Space Climate Observatory“ на пут до Лагранжове тачке – позиције неутралне гравитације четири пута удаљеније од Месеца и у директној линији са Сунцем – ракета је остала заробљена.

У том тренутку била је предалеко и није имала довољно горива да се врати у Земљину атмосферу, али није имала ни довољно инерције да побегне од гравитације Земље и Месеца.

„Од фебруара 2015. године има хаотичну орбиту“, објашњава Ерик Бергер у тексту за Арс технику.

Ракета, која представља четири тоне свемирског ђубрета, сада је на курсу да се судари са Месецом при брзини од 2,58 километара у секунди.

Софтверски стручњак Бил Греј, који пише програме за праћење објеката, астероида, мањих планета и комета, наводи да ће ракета највероватније ударити у удаљену страну Месеца, близу екватора 4. марта.

„Ово је први ненамерни случај свемирског ђубрета које се судара са Месецом који је мени познат“, додаје Греј.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *