Samsung i zvanično najavio Exynos 2200 SoC sa AMD Xclipse 920 GPU-om zasnovanim na RDNA 2

Exynos 2200 je zasnovan na 4nm arhitekturi sa osmojezgarnim dizajnom koji uključuje jedno Cortex-X2 jezgro, tri Cortex-A710 jezgra i četiri Cortex-A510 jezgra. Ovo je povezano sa LPDDR5 RAM-om i UFS v3.1 skladištem.

Za povezivanje, Exynos 2200 će imati i sub-6GHz i mmWave modem koji omogućava „maksimalnu brzinu veze do 10Gbps kada je u EN-DC režimu, koji koristi i 4G i 5G konekciju“. Kao prvo, Exynos 2200 takođe podržava 3GPP Rel. 16, što omogućava bolju pokrivenost i manje kašnjenje. Samsung je takođe dodao nadograđeni NPU (Neural Processing Unit) na Exynos 2200 koji bi trebalo da poboljša mogućnosti mašinskog učenja.

2200tekst.jpg

Za multimediju, SoC će podržavati kameru do 200MP i MFC (Multi Format Codec) omogućavajući telefonu da snima 8K @ 30fps. Pored toga, Exynos 2200 može da dekodira 4K video zapise do 240fps i 8K video zapise do 60fps. Štaviše, SoC će podržavati HDR10+ i ekrane sa visokom brzinom osvežavanja do 144Hz

Čuvajući najbolje za kraj, vrhunac lansiranja je Samsungov novi Xclipse 920 GPU koji je zasnovan na AMD-ovoj RDNA 2 tehnologiji. Samsung tvrdi da je „Xclipse GPU jedinstveni hibridni grafički procesor koji svoje mesto nalazi negde između konzole i mobilnog grafičkog procesora“. GPU će imati hardverski ubrzani Ray Tracing (RT) i senčenje promenljive brzine (VRS).

David Vang, stariji potpredsednik Radeon Technologies Group u AMD-u, rekao je:

    „AMD RDNA 2 grafička arhitektura proširuje energetski efikasna, napredna grafička rešenja na računare, laptopove, konzole, automobile, a sada i na mobilne telefone. Samsungov Xclipse GPU je prvi rezultat višestrukih planiranih generacija AMD RDNA grafike u Exynos SoC-ima. Jedva čekamo da korisnici mobilnih telefona iskuse sjajna iskustva igranja na osnovu naše tehnološke saradnje“.

Nažalost, Samsung nije dao nikakve naznake da li ćemo Exynos 2200 videti na Samsung Galaxy S22 seriji ili ne. Međutim, korejski gigant je naglasio da je čipset već u masovnoj proizvodnji te ga, razumno je, možemo očekivati u Galaxy S22 seriji, piše Neowin.

Imajući to u vidu, Samsung pozicionira Exynos 2200 kao flagship SoC koji je sposoban da uđe u klinč sa najnovijim procesorom kompanije Qualcomm. Biće zanimljivo videti i kako će se čipset ponašati u stvarnom svetu kada stigne na prve uređaje, .

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *