Stižu nam skuplji telefoni, grafike i procesori

Nova, 3 nm generacija TSMC čipova i sve ostale ispod 10 nm će imati osetno više cene, a kako to obično biva, razliku će platiti krajnji kupci kroz uređaje, piše Digitimes.

Nvidia je već najavila da će cene čipova porasti u narednom periodu, što je razlog porasta cena grafičkih kartica. Cene poluprovodničkih vafera su skočile u poslednjih nekoliko godina, pre svega zbog kompleksnosti proizvodnog procesa i činjenice da TSMC dominira tržištem čipova. Sa nemogućnošću Samsunga kao glavnog konkurenta da drži korak sa tajvanskim proizvođačem, posebno u 3 nm proizvodnom procesu, situacija ne deluje dobro za krajnje korisnike, jer se proizvođači utrkuju da stanu u red kod TSMC. Samsung, prema nepotvrđenim informacijama planira da dostigne prinos od 70% po vaferu do aprila 2023. godine, što nije ni blizu rezultata koje ima TSMC, dok je Intel i dalje daleko iza oba proizvođača.

Fab16outc001_7266_B5Sq_0.jpg

Ovo znači da TSMC može da diktira cene, kao i da će proizvodi visoke klase naredne godine biti osetno skuplji.

Poređenja radi, 2018. godine ste mogli da kupite 7 nm poluprovodničke vafere za 10.000 dolara po komadu, dok će TSMC 3 nm vaferi koštati 20.000 dolara, dok će specijalna efikasna N3E verzija biti još skuplja. Sa druge strane, više cena i ograničeni kapacitet bi mogli da nateraju proizvođače da još jednu ili dve generacije ostanu na 5 nm.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *