MagSafe tehnologija je osnova novog Qi2 standarda bežičnog punjenja.

 Novi Qi2 standard bežično punjenje zasnovan na Apple MagSafe Izvor: Unsplash

Qi standard bežičnog punjenja postoji već 14 godina, ali na njegovu primenu u pametnim telefonima su korisnici morali da čekaju nekoliko godina. Iako je ovaj vid punjenja do danas revidiran nekoliko puta, zbog čega njegova trenutna verzija 1.3 važi za veoma zrelu tehnologiju, uvek ima prostora za napredak, što i pokazuje predstavljanje najnovije iteracije standarda – Qi2 – za čiji razvoj, verovali ili ne, najveće zasluge ima Apple.

WMC (Wireless Power Consortium) očekuje da će Qi2 zameniti postojeću tehnologiju, a glavna razlika između nove i trenutne verzije je rešenje koje nazivaju Magnetic Power Profile, zahvaljujući kojem će punjači moći da se savršeno pozicioniraju pomoću magneta, smanjujući nepotrebno rasipanje energije.

Da li vam ovo zvuči poznato? Novo rešenje se zasniva na MagSafe tehnologiji kompanije Apple, koja je sa drugim članovima konzorcijuma radila na razvoju Qi2 standarda bežičnog punjenja.

Kako navodi Pol Strusaker, izvršni direktor WPC-a, potrošače i prodavce je bunilo koji uređaji su Qi sertifikovani, a koji nisu, ali rade bez sertifikata. „Ova zabuna može dovesti do lošeg korisničkog iskustva, pa čak i bezbednosnih problema“, tako da će Qi2 morati potrošačima i prodavcima da pruži garanciju da su sertifikovani uređaji „bezbedni, efikasni i interoperabilni sa drugim brendovima“.

Iako još uvek nema zvaničnih specifikacija, portparol WPC-a navodi da će Qi2 ponuditi početnu snagu punjenja od 15 W – isto kao MagSafe – a ovaj standard će vremenom implementirati profile veće snage i različite mogućnosti punjenja.

Očekuje se da će se prvi pametni telefoni i punjači sa Qi2 sertifikatom naći u prodaju do kraja 2023. godine. Ko bi rekao da Apple ume da deli svoje igračke…

Pogledajte kako izgleda AirPower, neuspešni prototip bežičnog punjača kompanije Apple:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *