Foto: shutterstock

Akcije japanskog tehnološkog giganta Soni (Sony) su oslabile na trgovanju u Tokiju, nakon što je Majkrosoft najavio kupovinu gejming kompanije Activision Blizzard, za 68,7 milijardi dolara.

Deonice kompanije Soni su danas u Tokiju zabeležile pad od 12,8 odsto, što je najveći pad vrednosti sonijeve akcije od 2008. godine. Ne samo to, već je sa padom Sonijevih akcija, pao i japanski Nikkei 225 indeks, za oko 2,8 odsto, piše Biznis Insajder.

Japanski tehnološki gigant i Majkrosoft su 2 najveća konkurenta u industriji video igara sa njihovim Plejstejšn i Xbox gejming konzolama.

Pročitajte još:

Ovo preuzimanje Activision Blizzarda učinilo je Majkrosoft trećom najvećom gejming kompanijom u svetu, odmah iza kineskog Tencenta i Sonija. Ovo je, kako je naveo BBC, ne samo najveća Majkrosoftova akvizicija, već je i najveća ikad na gejming tržištu.

Ovim je borba za dominantnu poziciju na tržištu teškom 200 milijardi dolara između Sonija i Majkrosofta zaoštrena. Neki analitičari ističu da je vrednost Sonijevih akcija oborio potez Majkrosofta, da hit franšizu „Call of Duty“ učini ekskluzivnom za Xbox konzole.

Do dan danas, Soni je bio ispred Majkrosofta i po pitanju prodaje i po pitanju ekskluzivnih video igara za svoju konzolu. Video igre, i slične usluge čine 30 odsto zarade japanskog giganta.

 Foto: shutterstock

Majkrosoft ovaj poslovni potez posmatra i kao pripremu za metaverzum, od kog očekuju da će im zaraditi milione.

– Ova akvizicija će ubrzati rast Majkrosoftovog gejming biznisa i na mobilnim telefonima, i PC računarima, konzolama i klaudu i biće jedna od cigli kojom ćemo graditi naš metaverzum, stoji u saopštenju kompanije.

Majkrosoftove akcije su jutros porasle nešto ispod 1 odsto, nakon gubitka od 2,43 odsto pre nego što je vest objavljena. Akcije Activisiona su drastično više rasle, u utorak su dobile 26 odsto svoje vrednosti.

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *