Prema nezvaničnim izveštajima, Tesla je od TSMC-a naručila ogromnu količinu Full Self-Driving (FSD) čipova. Narudžba je navodno toliko velika da bi Tesla mogla da postane jedan od najvećih TSMC-ovih klijenata.

tesla

Još 2016. godine, Tesla je osnovala tim čip arhitekata, koji je predvodio legendarni dizajner čipova, Jim Keller. Cilj je bio da kompanija razvije sopstvene super-moćne čipove koje će koristiti u električnim vozilima za obezbeđivanje autonomne vožnje, bez dodatnih hardverskih komponenti.

Tri godine kasnije, Tesla je predstavila sopstveni čip, kao deo njihovog Hardware 3.0 (HW 3.0) self-driving računara. On je bio neuporedivo brži i moćniji od Tesla Autopilot hardvera zasnovanog na Nvidia čipovima, uz jedva primetno povećanje potrošnje energije. Prilikom lansiranja novog čipa, Elon Musk je najavio da kompanija već uveliko radi na novoj generaciji čipova i da očekuje da će oni biti tri puta brži od postojećih, kao i da će njihov razvoj biti gotov za dve godine.

Kako stvari stoje, procena je bila malo optimistična, pošto je umesto dve, prošlo tri godine, a tek sada počinju da se pojavljuju glasine da novi Tesla čip ulazi u proizvodnju. TSMC će ove čipove proizvoditi u 4 nm ili 5 nm proizvodnom procesu, a Tesla će se, po veličini ugovora, probiti među sedam najvećih klijenata kompanije. Prema izveštaju, proizvodnja čipova za Teslu obavljaće se u TSMC-ovoj fabrici u Arizoni.

Izvor: Electrek

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *