Sve više iPhone aktivacija i u Srbiji.


Izvor: MONDO portal/Marko Čavić/Apple

Globalni trend rasta popularnosti iPhone telefona nastavio se tokom 2021. godine, a prema procenama nekih stručnjaka čak 1,4 milijarde korisnika bi u narednih nekoliko godina moglo da migrira sa Android na iOS platformu.

Tome će doprineti novi iPhone model, koji će se najverovatnije pojaviti u martu 2021. godine i imaće 5G podršku prvi put u seriji – iPhone SE (2022).

Možda će vas zanimati

Ono što je mnogo zanimljivije za nas jeste da i u Srbiji pratimo trend rasta popularnosti iPhone uređaja, pa je broj iPhone korisnika u Srbiji udvostručen za samo godinu dana.

Sudeći prema StatCounter analizi tržišta od januara 2021. do kraja godine broj aktiviranih iPhone uređaja skočio je sa 10,78% na čak 23,22%, a u novembru je taj broj iznosio preko četvrtine tržišta – 25,5%.

Ovo je, verujemo, posledica pojačane kampanje domaćih operatora nakon dolaska App Store Srbija prodavnice i zvanične podrške za Apple ekosistem aplikacija, među kojima su Apple Music, Apple Arcade, Apple Podcast, Apple TV app i druge (podaci sa zvaničnog apple.com sajta). Zanimljivo je da je iPhone najskuplji u Evropi upravo u Srbiji, ali i to da su u ponudi svi aktuelni modeli zvanično putem prodaje operatora, ali i ovlašćenih distributera u našoj zemlji.

iPhone popularnost u Srbiji
Izvor: SmartLife / StatCounter

Apple je narastao na uštrb Android konkurencije, čiji je udeo u posmatranom periodu sa 88,9% pao na 76,5%, dok su ostali operativni sistemi praktično zanemarljivog tržišnog učešća.

iPhone će ove sezone predstaviti i iPhone 14 seriju, koja bi mogla da izgubi ne samo notch (koji će zameniti isečak za kameru u ekranu), nego i fizičko SIM ležište, kako bi iPhone 14 serija na nekim tržištima bila samo eSIM telefon i to prvi svoje vrste.

Koji telefon vi koristite – Android, iPhone ili neki drugi?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *