Apple je još jednom isporučio najviše telefona od svih proizvođača na svetu.

iPhone 12 Pro kamera
Izvor: SmartLife / Unsplash / TheRegisti

Apple je opet na vrhu – nakon što je početkom godine bio najvrednija kompanija na svetu, sad je analitička kuća Canalys objavila prve zvanične rezultate za poslednje tromesečje 2021. godine tokom kojeg je iPhone dominirao tržištem – i to značajno.

Važno je istaći da je poslednje tromesečje tradicionalno najvažniji period za iPhone prodaju zbog američkih praznika i novogodišnje kupovine koja je u najvećem zamahu.

Možda će vas zanimati

Prvo je tokom Q3 perioda, koji zaklapa jul, avgust i septembar, Apple od Xiaomi kompanije povratio drugu poziciju globalno, a tokom poslednjeg tromesečja (oktobar, novembar i decembar) je iPhone pretekao i Galaxy telefone i to za okruglo dva procenta po Canalys istraživanju.

Sve ovo desilo se zahvaljujući iPhone 13 seriji, koja usled nedostataka delova i čipova ne može da bude napravljena u dovoljnoj količini da isprati potražnju, inače bi rezultati Apple kompanije bili još bolji.

Eksplozija prodaje desila se u Kini, a Canalys opisuje potražnju za iPhone telefonima kao navalu bez presedana, mada je ovaj telefon bio izuzetno tražen i na svim tržištima, a u Srbiji je iPhone čak duplirao svoj tržišni udeo, dostigavši četvrtinu ukupnog tržišta.

Samsung je imao dobru godinu, najviše zahvaljujući Galaxy Z Fold3 i Galaxy Z Flip3 telefonima, ali to nije bilo dovoljno za ostanak na prvom mestu – 20% tržišnog udela. Xiaomi je ostao na istoj poziciji kao i u Q4 2020. godine – 12%, a za po jedan procenat su narasli OPPO, na 10 i vivo, na devet procenata u odnosu na period pre godinu dana.

Apple je, zapravo, imao čak i pad udela na tržištu u odnosu na 2020. godinu i Q4 period – sa 23% je pao na 22 i to je bilo dovoljno da se iPhone još jednom nađe na najvišem postolju među telefonima po obimu isporuke.

iPhone najprodavaniji Q4 2021 Canalys
Izvor: SMARTLife / Canalys

Ovo su preliminarni, ali zvanični rezultati Canalys kompanije, koja će konsolidovane rezultate objaviti uskoro i očekuje se da ne bude odstupanja većih od pola do celog procenta, pa će situacija na tabeli svakako ostati nepromenjena, jer su svi Top 5 akteri udaljeni jedni od drugih više od toga ili tačno toliko.

Canalys je istraživanje uradio tokom januara 2022. godine i odnosi se isključivo na isporučene količine, ne i na prodate telefone, za šta se istraživanja rade tek nakon dužeg perioda.

iPhone 13 serija VIDEO
Izvor: Apple

iPhone 13 Pro serija VIDEO
Izvor: Apple

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

By Iva

Iva Stričak is the main author and chief editor at gamedealers.net. She’s the main engine and the glue that holds this group of experienced writers and gambling aficionados all together.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *